Arva

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Øvelse med arva-systemet

En ARVA (fransk: "Appareil de Recherche de Victimes en Avalanche", "apparat, der finder ofre i laviner") er et apparat beregnet til at finde personer eller ting begravet i sneen (laviner), som benytter sig af Radiobølger på frekvensen 457 kHz . Oprindeligt var apparatet lavet som et ekkolodsystem.

Funktionalitet[redigér | redigér wikikode]

ARVA'en har en sende- og en modtagefunktion, og fungerer således, at hvis den forreste i eksempelvis en bjergbestigergruppe skal krydse et farligt område med lavinefare, da skal ARVA'en stå på "send". Hvis personen så bliver dækket af sne, skal dem der kommer til undsætning, stille deres ARVA på "modtag" og kan derved pejle sig ind på den ARVA, der sender signalet. Derved kan man opspore de snedækkede personer hurtigt og præcist, og man reducerer herved tiden, hvori den uheldige er begravet i sneen. Det kræver dog, at både personen under sneen og en anden over sneen har en ARVA.

Systemet virker på samme måde som en rævejagt.

Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.