Aserbajdsjansk (sprog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Aserbajdsjansk)
Gå til: navigation, søg
Idioma azerí.png

Det aserbajdsjanske sprog, også kaldet azeri, azari, azeri tyrkisk, eller aserbajdsjansk tyrkisk, er det officielle sprog i Aserbajdsjan. Sproget tilhører sammen med bl.a. tyrkisk den tyrkiske sprogfamilie. Det er udviklet fra oghuz, som kom fra Centralasien med Seldsjukkerne. Sproget er stærkt påvirket af persisk og arabisk.

Det hedder Azərbaycan dili på aserbajdsjansk. Iranske aserbajdsjanere kalder det ofte for türki. Nogle dialekter af sproget bliver talt i mange dele af Iran, dog for det meste i den nordvestlige del af landet, også kendt som Iransk Aserbajdsjan, hvilket hovedsageligt udgøres af provinserne Zanjan, Østaserbajdsjan, Vestaserbajdsjan og Ardabil, hvor det er det mest dominerende sprog og lingua franca for minoritetssprog som kurdisk, armensk og talysh. Iran er hjemsted for flertallet af dem, der taler azeri. Sproget bliver også brugt i den russiske republik Dagestan, i Sydøstgeorgien, Nordirak og i den østlige del af Tyrkiet.

Der er mellem 45 og 50 millioner, der har Azeri som modersmål, mellem 35 millioner i Iran, 9.2 millioner i Aserbajdsjan og 800.000 i andre mindre fællesskaber ifølge Ethnologue.

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på azeri
Der findes også en Wikipedia på azeri.
Sprog og litteratur Stub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.