Askepot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Askepot (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Askepot)
Gustave Dorés illustration af Askepot ved festen.

Fortællingen om Askepot er et populært eventyr, som indeholder en klassisk folkefortælling med mytiske elementer om uretfærdig undertrykkelse og triumferende belønning. Det findes i utallige variantioner helt op i moderne tid.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Gustave Dorés illustration af Askepot, der prøver skoen og beviser, at hun er pigen, der skal giftes med prinsen.

Den kendte handling kredser om en ung pige fra en rig familie, som bliver frataget sin retmæssige position, efter at hendes mor dør. Hun får det nedladende tilnavn Askepot af sin forfærdelige stedmor og slemme stedsøstre. Tilnavnet fik hun, fordi hun blev sodet af ildstedet, som hun skulle gøre rent. Tvunget ind i et liv som hundset hushjælp accepterer hun hjælp fra en ledsagende ånd. Den forvandler hende, så hun kan deltage i et kongeligt bal og få opmærksomhed fra den smukke prins. I nogle udgaver af eventyret er der tre fester, men oftest kun en.

Desværre udløber magien ved midnat. I versionerne med tre fester holder Askepot opmærksomt øje med klokken de to første gange og forlader selskabet uden problemer. Men på den tredje aften (tilsvarende med versionerne med et bal) mister hun tidsfornemmelsen og må flygte fra slottet i al hast. I skyndingen mister hun en sko af glas, som prinsen finder. Han erklærer, at han vil gifte sig med den pige, som har en tilpas lille fod til at passe skoen.

Askepots stedmor og stedsøstre konspirerer om at vinde prinsens hånd for en af dem. I den tyske udgave af fortællingen lykkes det den ene stedsøster at få foden ned i skoen ved at skære sin tå af, men en magisk due kvidrer i prinsens øre, at han skal lægge mærke til blodet, som drypper fra skoen. Han sender den falske brud tilbage til hendes mor. Den anden stedsøster får foden til at passe ved at skære sin hæl af, men den samme due afslører også dette forsøg på snyd.

I alle varianter kommer Askepot og beviser sin identitet ved at få foden til at passe i skoen. I nogle versioner, som i Walt Disneys udgave, har hun slet og ret beholdt den anden sko. De ondskabsfulde stedsøstre bliver i nogle versioner straffet hårdt, ved at deres øjne bliver hakket ud af krager, og i andre udgaver bliver de tilgivet.