Askorbinsyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Askorbinsyre
Generelt
Systematisk navn (R)-3,4-dihydroxy-5-((S)-
1,2-dihydroxyethyl)furan-
2(5H)-one
Andre navne Ascorbinsyre, C-vitamin
Molekylformel C6H8O6
Molmasse 176.13
Fremtræden Fast, hvidt stof
CAS nummer 50-81-7
Egenskaber
Opløselighed i Vand 5 g/100 ml
Smeltepunkt 190 - 192
Syrestyrkekonstant (pKa) 4,2 og 11,6
Hvis ikke andet er angivet, er data givet for
stoffer i standardtilstanden (ved 25 °C, 100 kPa)
Foroven: ascorbinsyre som antioxidant, den reducerende form
Forneden: didehydroascorbinsyre, den oxiderede form

Askorbinsyre (eller ascorbinsyre) er en organisk syre med sumformelen C6H8O6. Den forekommer typisk i citrusfrugter. Salte af askorbinsyre kaldes ascorbater. Molekylet findes i to rumlige opbygninger som er hinandens spejlbilleder, kaldet henholdsvis L-ascorbinsyre og D-ascorbinsyre. D-ascorbinsyre har ingen biologisk betydning.

C-vitamin[redigér | rediger kildetekst]

L-ascorbinsyre er det samme som C-vitamin. Stoffet har ikke bare betydning for bindevævets produktion af kollagen, men har også betydning for produktion af signalstoffer i nervesystemet, udnyttelsen af folinsyre, omsætningen i leveren og for jernoptagelsen fra tarmen. C-vitaminmangel medfører sygdommen skørbug, se nedenfor.

De fleste dyr kan selv producere stoffet, og det er derfor ikke et vitamin for disse dyr. Men nogle dyr er afhængige af at få tilført L-ascorbinsyre i kosten. Foruden mennesker drejer det sig om aber, marsvin, nogle flagermus, fugle og de fleste fisk. For mennesker er det afgørende, at føden er sammensat sådan, at den indeholder mere end 10 mg C-vitamin pr. dag. Stoffet findes især i frugter og bær, men også i grøntsager som kål og spinat. Oversigten nedenfor giver et fingerpeg om det gennemsnitlige C-vitaminindhold i forskellige frugter og grøntsager, angivet pr. 100 gram, se også.[1]

Mangelsygdommen skørbug[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Skørbug

Den dødelige mangelsygdom skørbug er kendetegnet ved forandringer i hud og knogler, opsvulmede gummer, løse tænder, blødninger og manglende sårheling. Under lange sørejser led besætningerne tidligere af skørbug og sygdommen kunne “være mere dødelig end fjendens våben”.[3]

Tilsætningsstof[redigér | rediger kildetekst]

Askorbinsyre fremstilles nemt syntetisk, og det anvendes først og fremmest som C-vitamin-tilskud i tabletform. Desuden bruges der store mængder af stoffet i levnedsmiddelindustrien, hvor man udnytter stoffet som antioxidant, altså som konserveringsmiddel for at undgå harskning.

Som tilsætningsstoffer bruges:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: