Asma bint Marwan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Asmā bint Marwān (arabisk: عصماء بنت مروان, "'Asmā datter af Marwān") var en kvindelig digter der boede i Hijaz i middelalderens Arabien.

Ifølge en beretning i Ibn Ishaqs "Sirat Rasul Allah", eller "Biografien om Guds profet", blev hun dræbt efter ordre fra den Islamiske profet Muhammad fordi hun havde komponeret et digt hvor i hun opfordrede til mord på Muhammad og andre muslimer. Historiens autenticitet er omstridt blandt vestlige historikere såvel som muslimske lærde.

Digte var et almindeligt redskab i den politiske debat i middelalderens arabiske samfund. Ifølge beretningen skrev Asma et voldeligt digt mod Muhammad og hans følgere. Da Muhammad hørte digtet, beordrede han at hun skulle dræbes. Snigmorderen der udførte Muhammads ordre dræbte ifølge beretningen Asma med knive.


Anklager om opdigt[redigér | redigér wikikode]

Lærden ibn 'Addi skrev: Denne rapport er ikke berettet på autoritet af Mujalid men på Muhammad Ibn Al-Hajjaj og alle de andre (Andre berettere) anklager Muhammad Ibn Al-Hajjaj for at have opdigtet rapporten. Desuden betragtes Ibn Ishaq ikke som en autoritær kilde, grundet hans noget sløset rapport samling. Rapporten nævnes ikke i de mere autoritære kilder som sahih Bukhari eller sahih muslim.