Assassin (fiktion)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En assassin (cosplay karakter fra DragonCon).

Assassin er en arketype indenfor rollespil, computerspil og fantasy-genren.

Ordet "assassin" er opstået som en forvanskning af et arabisk ord, med inspiration i den historiske Assassinersekt fra Persien. Indenfor fantasy og rollespil, betegner "assassin" en form for lejemorder. "Assassin" blev første gang introduceret officielt til rollespil i 1978 med udgivelsen af "Players Handbook", én af grundbøgerne til Advanced Dungeons & Dragons (AD&D).

Dungeons & Dragons[redigér | rediger kildetekst]

I de fleste udgaver af bordrollespillet Dungeons & Dragons, optræder assassin som en profession man kan vælge som spilkarakter, en underprofession (sub-class) af tyve-professionen. Alle racer, undtagen halflings, kan være assassins. I AD&D har assassinere særlige evner indenfor forklædning, spionage og snigmord. De har også tyvenes evner, men er ikke ligeså dygtige til dem som tyvene er. Som tyve, organiserer assassinere sig også i hemmelige foreninger (Guilds) som udøver en eller anden form for kontrol med andre assassinere i deres område. Modsat tyve kan assassinere bruge alle slags våben, og også skjold, og de er generelt set bedre til kamp end tyve. Assassinere foretrækker dog klart at handle i det skjulte og undgår normalt direkte konfrontationer og kamp. I stedet benytter de sig ofte af gift, snigmord, baghold og overraskelsesangreb. Da assassinere tager sig betalt for at dræbe, har de altid et ondt alignment.[1]

Fra D&D 3e blev assassiner professionen omdøbt til rogue, et klassisk brugt synonym for assassin i andre sammenhænge også.[2]

Andre spil[redigér | rediger kildetekst]

Den storsælgende computerspilsserie "Assassin's Creed" har siden 2007 brugt assassinere, inklusiv i hovedrollen. I computerspillet Guild Wars fra 2005 kan man spille en assassin.

I mange sammenhænge bruges den engelsk term "rogue" som synonym med assassin.

Kendte fiktive assasinere[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Gary Gygax (1978): "Players Handbook", TSR
  2. ^ Monte Cook; et al. (2000). Player's Handbook. Wizards of the Coast. {{cite book}}: Eksplicit brug af et al. i: |author= (hjælp)