Audi R10

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Audi R10

Audi R10 er en dieseldrevet sports-prototype , produceret af Audi. der første gang blev vist frem i Paris ved Eiffeltårnet 14 December 2005. Den gjorde sig dog senere bemærket ved at være den første dieseldrevne bil til at vinde Le Mans (2006, 2007 og 2008) og vinde alle race i en sæson i LM P1 klassen ved the American Le Mans Series.[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Projektet med den dieseldrevne prototype til Le Mans stammer tilbage fra 2002-2003, hvor Ulrich Baretzky, direktør for motor teknologi ved Audi sport tog initiativ til startet projektet[2]. hvor det hele mere eller mindre bygget fra bunden af, i det skal der forstås at der er blevet brugt en V8 4 litre production motor fra et Audi A8, hvor boring og slaglængde dimension (se slagvolumen) er blevet ændret til en V12 dimension, der blev også designet og fabrikeret Krumtap, plejlstænger og stempler til motoren. [3] I Foråret 2004 blev det besluttet at benytte en V12 Motor med de maksimalt tilladte slagvolume på 5,5 liter i Le Mans.

De første testkørsler af Audi R10 foregik i slutningen af 2005, fra start vidste teknikere og ingeniører at de var på ukendt grund. Problemerne var ikke at bilen på daværende tidspuknt manglede kræfter, faktisk var det direkte modsat, den gik over forventning med masser af kræfter.

Audi's fabrik's kørere skulle vende sig til den nye Le Mans racer da, den var meget lydløs ligesom i de gamle Le Mans dage. Når bilen kørte ned af langsiderne kan man ikke høre motoren på grund af de høje hastigheder

Motor[redigér | redigér wikikode]

R10 Engine

Motoren er en V12 twin-turboladet med direkte diesel indsprøjtning, der produceret 650 HK samt et moment over 1100 NM. [4] Den er Audi første dieselmotor med en aluminium krumtaphuset.[5] Men en af de afgøre faktor som har gjort motoren mere effektiv er det høje ladetrykket fra de 2 Garrett turboladere er 2,94 bar og 2000-2200 bar på indsprøjtning, hvor en normal diesel bil har omkring 1600 bar.
Den er også udstyret med Diesel partikelfilter.
Arbejdsområdet for motoren ligger 3000 til 5000 omdrejninger i minuttet.


Kilder[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.