August Schiøtt (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
August Schiøtt
August Schiøtt by Georg E. Hansen.jpg
August Schiøtt
Foto: Georg E. Hansen
Personlig information
Navn Heinrich August Georg Schiøtt
Fødselsdato 17. december 1823Rediger på Wikidata
Fødested HelsingørRediger på Wikidata
Dødsdato 25. juni 1895 (71 år)Rediger på Wikidata
Dødssted HellebækRediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Børn Elisabeth SchiøttRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Elev af J.L. Lund, C.W. EckersbergRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Beskrevet i Svenskt konstnärslexikonRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Heinrich August Georg Schiøtt (17. december 1823 i Helsingør25. juni 1895 i Hellebæk) var en dansk portrætmaler.

August Schiøtt var søn af toldforvalter og kammerråd Heinrich Erpecum Schiøtt og Anna Sophie Marie født Fleron. Efter sin konfirmation blev August Schiøtt sat i malerlære i København og kom nogle år derefter ind på Kunstakademiet, hvor han 1846 vandt den lille og samme år den store sølvmedalje; andre prisbelønninger opnåede han ikke. Sit første selvstændige arbejde, et barneportræt, udstillede Schiøtt 1844, to år før han afgik fra Akademiet, og derpå fulgte i næsten uafbrudt rækkefølge en mangfoldighed af portrætter, de fleste år mindst seks eller otte; i alt har han på Charlottenborg udstillet over 150 sådanne, deriblandt ikke få af kongelige og andre kendte personer, således dronning Caroline Amalie (tre gange), arveprins Ferdinand og arveprinsesse Caroline, prins Christian af Danmark senere kong Christian 9. og dennes børn, baron Carl Frederik Blixen-Finecke, gehejmeråd F.F. Tillisch, general Gerhard Christoph von Krogh, etatsråd C.A. Broberg og historiemaleren J.L. Lund; på portrættet af denne sidste, et af hans bedste arbejder, blev han i 1854 optagen som medlem af Kunstakademiet.

Schiøtt var to gange gift:

  1. (1850) med enke efter premierløjtnant Adolf Schultz, Betty Augusta Ultima født Søht (1820-1853), datter af praktiserende læge H.H. Søht.
  2. (1855) med Mary Ann født Ogelvie (1836-1857), adoptivdatter af grosserer M.F.O. Winther.

Sin første udenlandsrejse tiltrådte Schiøtt i sommeren 1850 med understøttelse fra Akademiet; han blev borte i to år, studerede først en tid lang i Paris og besøgte derpå England og Italien. Senere var han i Norge og på Island og endelig i 1872-73 med Det anckerske Legat i Sydeuropa, Ægypten og Palæstina; overalt, hvor han kom frem, malede han flittig, ikke alene studier efter den levende model, men også større og mindre landskabsbilleder.

Schiøtt, der i 1866 blev titulær professor og 1880 Ridder af Dannebrog, var i så godt som hele den lange årrække, hvori han virkede, en af sit fædrelands mest søgte portrætmalere; siden Juels dage har næppe nogen af hans kaldsfæller været yndet som han, særlig af aristokratiet og det velstående bourgeoisiet. Den lykke, han gjorde, skyldte han, ved siden af sit glatte, udpenslende foredrag og en vis harmoni i farven, sit greb på tækkelig opstilling af modellen og sin evne til at fremhæve det tiltalende hos denne, medens han ikke betonede de formelle mangler stærkere end højst nødvendigt; udpræget psykologisk sans hørte ikke til hans fremherskende evner. Foruden portrætter malede Schiøtt også større figurkompositioner – Kong Vermund og Uffe den Spage (1850), Asger Rygs Hjemkomst (1852), Christus i Gethsemane (1860), En Fader, der frier for sin Søn; Thelemarken, solgt til Kunstforeningen 1862, En islandsk Brud, der bliver pyntet af Moderen (1866) og Hos en islandsk Bonde ved Aften i Badstuen; en Saga bliver læst (1871) – samt ikke få landskaber, af hvilke en del er udførte over østerlandske motiver.

En datter af ham, Sofie Marie Elisabeth Schiøtt, født 12. februar 1856, har uddannet sig til kunstnerinde under Vilhelmine Bang, på P.S. Krøyers og Laurits Tuxens Skole og senest, fra 1888-91, i Akademiets Kunstskole for kvinder; også i Holland og Paris har hun studeret og har fra 1888 udstillet landskabsmalerier på Charlottenborg.

Han er begravet på Garnisons Kirkegård. Der findes et selvportræt fra 1849 (Frederiksborgmuseet) og fra 1879 (Kunstakademiet). Desuden en buste af Otto Evens 1891.


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af Sigurd Müller i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 15. bind, side 164, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]