Auguste Clésinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Auguste Clésinger
Jean-Baptiste Clésinger dit Auguste, 1814-1883.jpg
Personlig information
Født 22. oktober 1814
Frankrig Besançon, Frankrig
Død 5. januar 1883
Frankrig Paris, Frankrig
Gravsted Cimetière du Père-Lachaise, Paris
Nationalitet Frankrig Fransk
Ægtefælle Solange Dudevant
Børn Jeanne (1849-55)
Uddannelse og virke
Profession Billedhugger, maler

Auguste Clésinger (Jean-Baptiste Auguste Clésinger) (22. oktober 18145. januar 1883) var en fransk billedhugger og maler.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Leda og Svanen. Musée de Picardie, Amiens.
Kvinde Bidt af en Slange (1847). Marmor. Musée d'Orsay.
Euterpe, musikkens muse, der sørger over en knækket lyre. Chopins gravmonument på Père-Lachaise-kirkegården i Paris. Udført af Auguste Clésinger (1850).

Auguste Clésinger blev født i Besançon i departementet Doubs i Frankrig. Hans far, Georges-Philippe, var billedhugger og oplærte sin søn i faget. Auguste udstillede sit første værk, en buste af vicomte Jules de Valdahon, ved Parisersalonen i 1843. Ved Salonen i 1847 vakte han opsigt med sin skulptur Kvinde Bidt af en Slange. Den var lavet ud fra en gipsfigur, som Apollonie Sabatier havde ligget model til; hun var Charles Baudelaires elskerinde.

Kunstanmelderen Théophile Gautier gav en rosende anmeldelse af skulpturen:

"Clésinger har løst problemet med at afbilde skønhed uden sødme, uden affektation, uden krukkeri, med en krop og et hoved svarende til nutiden, i hvilke man genkender hans elskerinde, hvis hun altså er smuk."

Clésinger afbildede også Sabatier som hende selv i en skulptur fra 1847, der i dag findes på Musée d'Orsay.

Han kreerede buster af skuespillerinden Rachel Félix og Théophile Gautier samt en statue af Louise af Savoyen (denne står nu i parken Jardin du Luxembourg). Han modtog Æreslegionens ridderkors i 1849 og blev i 1864 udnævnt til officer i legionen. I 1847 giftede han sig med George Sands datter Solange Dudevant. I 1849 fik parret en datter, Jeanne (med kælenavnet "Nini"); hun døde i 1855 kort tid efter forældrenes separation.

Efter Frédéric Chopins død natten til den 17. oktober 1849 lavede Clésinger en dødsmaske af Chopin og en afstøbning af hans hænder. Desuden kreerede Clésinger i 1850 det hvide marmormonument af musikkens muse Euterpe, der pryder Chopins gravsted på Cimetière du Père-Lachaise i Paris.

Clésinger døde i Paris den 5. januar 1883. Han ligger begravet på Cimetière du Père-Lachaise (afdeling 10).

Værker i udvalg[redigér | redigér wikikode]

Bibelske værker[redigér | redigér wikikode]

Clésinger udførte også skulpturer forestillende Via Dolorosa, den sørgende Jomfru Maria, Gravlæggelsen, Genopstandelsen og Himmelfarten til sidekapellerne i kirken Église de la Madeleine i Besançon.

Gravlæggelsen
Kristi Genopstandelse

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]