Auslese

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
To flasker tysk Riesling Auslese fra den samme Rheingau-producent, den ene med en guldkapsel (Goldkapsel), som angiver ekstra modenhed.

Auslese (tysk: udvalgt høst) er en tysk vinbetegnelse for vin af sent høstede druer, som er et niveau mere moden end Spätlese inden for Prädikatswein-kategorierne i den tyske vinklassifikation.[1] Druerne plukkes fra udvalgte, meget modne klaser om efteråret (ultimo november/primo december) og skal håndplukkes. Som hovedregel kan Auslese-vine kun laves i de bedste høstår, der har været tilstrækkeligt varme. En mindre del af druerne kan være inficeret med ædel råddenskab i nogle regioner, om end dette aldrig dominerer vinens karakter. Normalt bliver Rheingau-huset Schloss Johannisberg regnet for det, der opdagede Spätlese- og Auslese-vin i 1787.[2]

Ofte bliver Auslesen betragtet som en tysk dessertvin, især de vine, der er lavet af botrytis-inficerede klaser, om end den ikke er så sød som dessertvinene Eiswine, Beerenauslese (BA) eller Trockenbeerenauslese (TBA).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Deutsches Weininstitut (German Wine Institute): Quality categories Arkiveret 31. juli 2008 hos Wayback Machine, besøgt 22. februar, 2012. (engelsk)
  2. ^ http://www.schloss-johannisberg.de/en/history.htm Arkiveret 4. marts 2012 hos Wayback Machine, besøgt den 22. februar 2012 (engelsk)