Austin (bilmærke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Austin Motor Company
1926.Austin.Seven.saloon.jpg
1926 Austin Seven
Virksomhedsinformation
Grundlagt 1903, sammenlagt med Morris 1952
Hovedsæde Storbritannien Longbridge, Birmingham, England, UK
Nøglepersoner Herbert Austin, grundlægger
Produkter Personbiler
Varevogne
Lastbiler
(Fly)
Organisation
Moderselskab (British Motor Company, British Leyland, Austin Rover, Rover Group). Nu Nanjing Motor Corporation
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Austin. (Se også artikler, som begynder med Austin)

Austin var en britisk bilfabrikant, grundlagt i 1905, firmaet blev lagt sammen med Morris i 1952, og blev dermed det førende i British Motor Company. Dette blev senere til British Leyland og Austin Rover før de igen skiftede navn til Rover Group. Herfefter begyndte udfasningen af mærket i 1987 og i 1989 var mærket helt forsvundet fra markedet. Navnet ejes nu af Nanjing Motor Corporation, som har planer om at genbruge navnet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Austin Motors showroom, Long Acre, London, circa 1910

Austin før sammenlægningen[redigér | rediger kildetekst]

1954 Austin A30 med kølerfiguren The Flying A
1963 Austin Mini
1969 Austin 1100
1979 Austin Allegro
1974 Austin Princess
1983 Austin Metro
Austin Maestro
Austin Montego
Austin Healey Sprite 'Frogeye' på gaden i Frederikshavn, juni 2012.

Firmaet blev grundlagt i 1905 af Herbert Austin, og startede med at bygge biler i en fabrik i Rotherham, Yorkshire, før de flyttede til Longbridge, Birmingham. Under første verdenskrig byggede de flyvemaskiner til det engelske forsvar (Royal Army / Royal Navy), hvilket førte til større udvidelser af firmaet. I mellemkrigsårene stoppede flyfabrikationen, men blev genoptaget under anden verdenskrig, hvor de, som de fleste andre bilfabrikker fly, bl.a. byggede de Avro Lancaster, Hawker Hurricane og Short Stirling. Efter krigen stoppede flyfabrikationen helt. Firmaet blev Englands største bilfabrik, og i 1952 slog de sig sammen med deres største konkurrent Morris, hvoraf Austin blev den største part. Dette selskab var kendt som British Motor Company (BMC).

Britisk Motor Corporation[redigér | rediger kildetekst]

Efter sammenlægningen med Morris skiftedes Austins modelrække markant. Den mest bemærkelsesværdige bil fra denne epoke var Austin Mini, der også blev solgt under navnet Morris Mascot, og blev bygget helt frem til år 2000 (selvom Austin-navnet kun blev brugt frem til 1987). Austin havde en større markedsandel i 1950'erne og 1960'erne, men deres dominans på markedet mindskedes i 1970'erne efter oprettelsen af British Leyland.

British Leyland[redigér | rediger kildetekst]

I 1968 fusionerede British Motor Company (Austin og Morris) med Leyland (Rover og Triumph) til British Leyland Motor Corporation (BLMC). Disse år var vel nok de hårdeste, og i 1975 blev British Leyland nationaliseret. Austin markedsandel faldt, ligesom andre mærker i virksomheden, der førte til at Morris navnet helt blev udfasede i 1987.

Der var mange strejker på British Leyland's fabrikker, hvilket gjorde British Leyland uproduktive i forhold til japanske og øvrige europæiske fabrikker som VW. Mange af modellerne i denne tid solgte ikke godt, enten fordi de var gammeldags eller ansås for upålidelige, Austin Princess og Austin Allegro var de eneste moderne biler af disse årgange, for 1100/1300, 1800 og Austin Maxi var alle gammeldags. Princess og Allegro solgte godt, men var begge almindelige sedan'er, den eneste hatchback firmaet havde var Maxi, som ikke var en populær bil.

Slutningen[redigér | rediger kildetekst]

På trods af den store succes Austin Metro, (som kom frem i 1980,) havde, var der større problemer i firmaet. I 1980'erne solgte Austin de fleste mærker i British Leyland gruppen fra, og skiftede navn til Austin Rover, og koncentrerede produktionen omkring det dyrere Rover-mærke. I 1987 begyndte de helt at udfase navnet og i 1989 var det helt fjernet fra deres produkter.

Genfødsel[redigér | rediger kildetekst]

Navnet tilhører nu Nanjing Automobile Corporation, som er interesseret i at genanvende navnet. De laver biler under navnet MG, men vil bruge dette navn til mere luxuriøse og sportslige biler. Da Nanjing ikke ejer navnet Rover, vil de brugeAustin-navnet til deres mere almindelige biler.

Modeller[redigér | rediger kildetekst]

Firmaets mest berømte biler var: