Autofiktion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Autofiktion er en genre, der blander fiktion og fakta. Oprindeligt dækkede termen litterære værker, men er siden tillige brugt om for eksempel tv-serier og film. På dansk er ordet 'fiktiobiografisme' også foreslået som dækkende for begrebet.[1]

Begrebet autofiktion opstod i 1977, introduceret af den franske forfatter Serge Doubrovsky i forbindelse med udgivelsen af hans bog Fils.[2] Definitionen på autofiktion er "fiktionssættelse af privatlivet". Som litterær genre placerer den sig således i mellem den traditionelle selvbiografi og romanen. Typisk behandler autofiktionelle værker en begrænset tidsperiode af forfatterens eget liv i mere eller mindre fiktionaliseret og æsteticeret form. I autofiktion deler hovedpersonen i værket navn med virkelighedens person.[3]

Da autofiktionel litteratur ofte omhandler endnu levende mennesker – venner og familie til forfatteren – kan der ofte opstå konflikter, som det i 2010 var tilfældet med udgivelsen af norske Karl Ove Knausgårds medieomtalte værk Min Kamp.

Autofiktion ses i flere populære tv-serier: den amerikanske Curb your Enthusiasm og dens danske pendant Klovn, den norske Hjerte til hjerte og den tyske Pastewka.[3]

Danske autofiktionelle forfattere[redigér | redigér wikikode]

Af danske forfattere der har skrevet autofiktionelle værker kan nævnes:

Udenlandske autofiktionelle forfattere[redigér | redigér wikikode]

Andre litterære blandingsformer[redigér | redigér wikikode]

Autofiktion omtales nogle gange nedladende som misery memoir[4] da der ofte er tale om stærkt emotionelle emner og livskriser.

Genren faktion blander også fiktion og fakta, men behandler typisk ikke personlige eller private emner. Den ligger oftere tæt på det der i filmens verden kaldes mokumentar det vil sige fiktionspræget dokumentarisme.

Begrebet livsfortælling bruges om en fortælling skabt på basis af en persons virkelige liv, men den er sjældent æstetisk behandlet og fiktionaliseret som autofiktion. Livsforælling ligger tættere på selvbiografi i en slags komprimeret form.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Louise Brix Jacobsen (2008). "Hello, my name is Frank Hvam - Autofictional humor in the Danish TV series Klovn". P.O.V.. 
  2. ^ Camilla Schwartz (21. oktober 2009). Hvorfor er vi bange for autofiktionen?. Information. 
  3. ^ a b Louise Brix Jacobsen (28. november 2010). Klovn - en virkelig klovn. Videnskab.dk. 
  4. ^ "Misery memoir", "misery lit", "mis lit", "misery porn" ('dårlige erindringer' el. lign.) : udtryk udmøntet af The Bookseller magazine – Se evt. Misery lit (Engelsk)