Auvergne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Région Auvergne
Flag for Auvergne
Hovedstad Clermont-Ferrand
Areal 26.013 km²
Regionspræsident René Souchon
Indbyggertal
 - Indbyggere, år 2009
 - Befolkningstæthed

1.343.964
52 indb./km²
Arrondissementer 14
Kantoner 158
Kommuner 1310
Départementer Allier Allier
Cantal  Cantal
Haute-Loire  Haute-Loire
Puy-de-Dôme Puy-de-Dôme
Map of Auvergne

Auvergne var en fransk region indtil 1. januar 2016, hvor den blev slået sammen med Rhône-Alpes, for at danne den nye region Auvergne-Rhône-Alpes. Den ligger i den centrale del af landet.

Geografi og miljø[redigér | rediger kildetekst]

På dansk kaldes Massif Central, som Auvergne er en del af, for Auvergnes Højland. Auvergne er et naturskønt område med meget varieret natur og flere naturparker som Parc naturel régional des Volcans d'Auvergne sydvest for Clermont-Ferrand, som har over 60 udslukte vulkaner. Den vulkanske aktivitet ophørte for ca. 10.000 år siden. Den højeste vulkan i området er Puy de Sancy på 1.886 m. Omkring Puy de Sancy er der flere skisportssteder med alpint og langrend, bl.a. Le Mont Dore og Super Besse og længere sydpå i Cantal: Le Lioran.

Natur[redigér | rediger kildetekst]

Auvergne har en meget stor variation i naturlige miljøer og blandt dyre- og plantearter. Vigtige populationer af sjældne arter som Mosegris (Arvicola sapidus), Blå ildfugl (Lycaena helle) eller Rød glente (Milvus milvus) har klaret sig. I 2017 optalte man 51 arter af pattedyr i Auvergne[1]

. Auvergnes naturrigdom lader sig forklare ved egnens forskellighed i fysiske vilkår (klimaforhold, bjergarter, jordtyper, topografiske forhold), et vigtigt hydrografisk opland og afvandingsområde, et landligt og kun tyndt beboet landskab (51 indbyggere/km2) og og nogle land- og skovbrugsmæssige driftsformer, der er mindre intensive end andre steder i Europa[2].

Regionen undslipper ikke helt nedgangen i biodiversitet, selv om den er mindre kratig end andre steder. Opsplitningen af naturlige levesteder og udpiningen eller ødelæggelsen af habitater (sammenlægning af landbrugsarealer eller byudvikling), forurening (overgødskning eller afvanding), indtrængen af fremmede, invasive arter og klimaændringer er de væsentligste trusler, som Auvergne må imødegå.

Parc naturel régional des Volcans d'Auvergne[redigér | rediger kildetekst]

Parc des volcans d'Auvergne, som ligger i Auvergnes hjerte, huser bemærkelsesværdige landskaber og en rig fauna og flora. Med en udstrækning i nord-sydlig retning på 120 km og et areal på 388.957 ha er den Frankrigs største naturpark. Højdemæssigt ligger den mellem 2.400 og 1.886 m over havniveau. Den består af fire vulkanske regioner: Cézallier, Monts du Cantal, Monts Dore og Monts Dômes, men også af en region, der ligger på granit: Artense.

Vandreserverne er af høj kvalitet, og de består af ikke mindre end 4.000 km vandløb, talrige, naturlige søer, moser eller vådområder. 60% af arealet er anerkendt for den usædvanlige biodiversitet. Parkens geologiske uensartethed, dens topografiske forskelle og dens klimaforhold forklarer dens usædvanlige variation inden for fauna, flora og naturlige biotoper (enge, bjergheder, vådområder, søer, skove, og skrænter)[3].

Sammenhængende enge, sætere og heder dækker 60% af parken. Deres botaniske variation betragtes som enestående i Europa. Der finder man den vigtigste population af Stor tornskade i Europa. 30% af området er skovdækket, og deres forskelligartethed og frodighed ændrer sig i forhold til højde og solindstråling, men også afhængigt af de forskellige jordtyper. På den måde skaber de den rigeste biodiversitet. Der er optalt flere end 133 vådområder, der er større end 1 ha inden for parkens område. De er stadigvæk hovedsageligt i god bevaringstilstand og huser foruden en art af Nøkketunge (Ligularia sibirica) bemærkelsesværdige populationer af dyr som Ensianblåfugl (Phengaris alcon), Sumpgræshoppe (Chorthippus montanus) og Månevandnymfe (Coenagrion lunulatum). Samme sted findes også en usædvanlig diversitet af mosser (bryophytes) som f.eks. tørvemosser (Sphagnum sp.). Der er talrige søer i parken, og mere end 30 af dem er naturlige. Disse bjergsøer er skabt ved vulkanisme eller under istiderne og er forholdsvis velbevarede, men sårbare, og de rummer en usædvanlig biodiversitet. Hovedparten har næringsfattigt vand med specielle vegetationer af vandplanter[3][4]

Parc régional du livradois Forez[redigér | rediger kildetekst]

Le Parc du Livradois-Forez er den fjerdestørste, regionale naturpark i Frankrig. Dette område med mellemhøje bjerge ligger i den østlige del af Auvergne, og det har stor variation i de naturlige miljøer: tørvemoser og søer med surt vand, bjergheder i Hautes Chaumes du Forez, bøge- og granskove, sumpskove, Limagne bakker og tørre skråninger, høsletenge, floder og bjergbække, hvor man stadig kan finde Flodperlemusling (Margaritifera margaritifera). Dette landskab, som fra begyndelsen blev brugt til landbrug med mange afgrøder og kvægavl, er nu meget tyndt befolket. Størstedelen af arealet består af udstrakte, træbevoksede flader. Alle de 51 arter af pattedyr, som lever i Auvergne, findes også i denne park[1].

Mellem parken og floden Allier, ligger Bois de la Comté, som er en skov i en høj grad af naturtilstand, og som dækker mellem 900 ha[5] og 1.500 ha. Disse linde/askeskove udgør de mest forskelligartede og botanisk set mest frodige i Frankrig.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Auvergnes historie går tilbage til gallere, som tegneserien Asterix har gjort så kendt. De slog deres folder i Auvergne i romertiden og gallerhøvdingen Vercingetorix er stærkt knyttet til Auvergnes historie.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Gastronomi[redigér | rediger kildetekst]

Auvergne er kendt for flere specielle egnsretter som l'Aligot: kartoffelmos med ost, la Truffade, spegepølser og oste som Cantal, St. Nectaire og Bleu d'Auvergne.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

De mest kendte indbyggere i Auvergne er formentlig de to brødre André og Edouard Michelin, der i slutningen af 1800-tallet begyndte produktion af gummidæk til biler i Clermont-Ferrand, som i dag stadig er hjemsted for den verdensomspændende virksomhed. Også den berømte og af restauranter frygtede Guide Michelin, er en del af koncernens virksomhed, men var fra starten omkring år 1900 ment som en hjælp til den tiltagende bilisme, med anvisninger om autohjælp, hoteller og værksteder i Frankrig. Som en understregning af Michelins tilhørsforhold til Clermont-Ferrand, blev Frankrigs første sporvognslinie, hvor sporvognene kører på gummihjul, indviet i Clermont-Ferrand i oktober 2006.

Panorama over de udslugte vulkaner Puy de Dome

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Diagnostisk biodiversitet i Livradois-Forez Arkiveret 5. marts 2017 hos Wayback Machine (fransk)
  2. ^ Diagnostisk diversitet i Auvergne (fransk)
  3. ^ a b Parc Naturel des volcans d'Auvergne Arkiveret 8. september 2017 hos Wayback Machine (fransk)
  4. ^ Turisme i Livradoi-Forez (fransk)
  5. ^ Office National des Forêts, Service départemental du Puy-de-Dôme, 1999: Informationstavle i skovparten Saint-Babel


Koordinater: 45°42′N 3°18′Ø / 45.7°N 3.3°Ø / 45.7; 3.3