Axzon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Axzon A/S er en dansk virksomhed, der driver svinekødsproduktion i Østeuropa. Koncernen har datterselskaber i Danmark, Polen, Ukraine og Rusland. Produktionen og administrationen er baseret på dansk knowhow og teknologi og styres fra hovedsædet i København. Fokus er på hele forsyningskæden indenfor svinekødsproduktion. Produktionen starter med markbrug, hvor der produceres foder til brug på produktionsgårde. Foder klargøres i fodermøller, hvorefter det fodres til grise. Når grisene er blevet opfedet, så sendes de til slagtning på egne slagterier. Svinegylle omdannes til energi på biogasanlæg. På slagterierne forarbejdes kød til færdige svinekødsprodukter til salg i forretninger.

Axzons primære ejer er Polen Invest A/S, som primært er ejet af danske landmænd, der har aktiemajoriteten af Axzon. Nøglepersoner er administrerende direktør Tom Axelgaard, direktør Hans Henrik Pauk Pedersen, bestyrelsesformand Niels Rauff Hansen og bestyrelsesnæstformand Anders Bundgaar.

Der er 2.423 ansatte i alle koncernens datterselskaber, der høstes årligt 26.987 hektar, der sælges årligt 1.129.975 svin og der produceres årligt 51.100 tons kød.

Verdensbanken - IFC har givet tilsag om at investere 400 mio. dkr. i koncernen til brug for ekspansioner, de forventes investeret efter en forventet børsnotering.

Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark drives hovedkontor i København samt Sevel Slagteri, som Axzon ejer 40 % af (tidligere 100 %).

Polen[redigér | redigér wikikode]

I Polen drives selskaberne Poldanor og Prime Food. Poldanor fokuserer på markbrug og svinefarme i Województwo pomorskie i området omkring Przechlewo. På markbrugene dyrkes der 13.000 hektar. I svineproduktionen indgør 20.000 søer. Prime Food er et svinekøds- og oksekødsslagteri ved Przechlewo i Polen. Poldanor leverer årligt 400.000 slagtesvin til Prime Food.

Ukraine[redigér | redigér wikikode]

I Ukraine drives selskabet Danosha, som driver markbrug og svinebrug omkring Kopanky i Ivano-Frankivsk oblast. Danosha driver slagteri gennem datterselskabet Daryna Food, som leverer kødprodukter til det ukrainske marked.

Rusland[redigér | redigér wikikode]

I Rusland drives selskabet Dan-Invest, som driver markbrug og svinebrug i Krasnodar kraj og Tambov oblast.

Kilder[redigér | redigér wikikode]