Båndpil

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bånd-Pil
Salix-viminalis.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Malpighiales (Barbadoskirsebær-ordenen)
Familie Salicaceae (Pile-familien)
Slægt Salix (Pile-slægten)
Art S. viminalis
Videnskabeligt artsnavn
Salix viminalis
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Bånd-Pil (Salix viminalis) er en op til 10 meter høj, opret busk eller træ, der i Danmark vokser i hegn, klitter, heder og ved søer og vandløb. Den har silkehårede knopper og bladene er smalt lancetformede, kun omkring 1 cm brede. Alle dele af planten indeholder stoffet salicin, der omdannes til hovedpinemidlet salicylsyre i vores krop.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Bånd-Pil er en stor, løvfældende busk eller et middelstort træ med en stift opret, senere noget overhængende vækstform. Barken er først gul og tæt gråhåret på den yderste ende. Senere bliver den grå og glat med spredte korkporer. Knopperne er spredte, tilliggende og smalle. Farven er gulgrøn, hos de yderste dog grå på grund af hårklædningen.

Bladene er lange (op til 25 cm) og meget smalle, og de har savtakket, indrullet rand. Oversiden er mørkegrøn, og undersiden er sølvgrå. Planterne er enten rent hanlige eller rent hunlige. Planten blomstrer før løvspring i april-maj. Frøene modner godt, men mister spireevnen efter få timer.

Rodnettet er fladt udbredt og meget tæt forgrenet, så det danner rodfilt. Grenene slår meget let rod, hvis de rører jorden. Bånd-Pil er meget nøjsom og kan trives på alle jordtyper undtaget på meget fugtig bund.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 15 x 4 m (100 x 50 cm/år).

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark er Bånd-Pil almindelig i hele landet i hegn, klitter, heder og ved søer og vandløb.

Bånd-Pil danner kratskove sammen med Rød-El, Ask, andre arter af Pil og Solbær, Hæg og Benved på fugtig og mineralrig bund i Europa (herunder Danmark) og Sibirien.


Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Planten tåler kraftig beskæring godt og er velegnet som hjælpetræart i læplantninger på vindudsatte steder. Den er ret lyskrævende.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]