Børneægteskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kristent børneægteskab i middelalderen.

Børneægteskab er et ægteskab, hvor den ene eller begge parter er umyndig. Reglerne for børneægteskaber er meget forskellige fra land til land, og har varieret meget gennem tiderne.

Den grundlæggende ide med ægteskabet er, at sikre at manden forsørger sin kones børn. Derfor kan det i nogle kulturer være smart at få alle piger gift unge, så ingen børn fødes uden for ægteskab.

Udviklingen i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Hvis kvinder i nutidens Danmark bliver gift, er det som regel på grund af forelskelse, men sådan har det ikke altid været. Kærlighedsægteskabet er noget relativt nyt. I de fleste kulturer og ældre tider var ægteskabet en livtidsstand for kvinder, og ligefrem den eneste gode respektable stand for kvinder. Som regel arrangerede forældrene ægteskabet af hensyn til hinanden, og uden hensyn til de unge, eller de unges alder. Man må tænke på at i Danmark blev den første kvinde først optaget på universitetet i 1877.[1], og kvinderne (i Danmark) først for alvor kom på arbejdsmarkedet i 1970'erne. Indtil da var kvinderne normalt forsørget af deres ægtemænd.

Udviklingen i udviklingslandene[redigér | redigér wikikode]

I de fleste udviklingslande falder antallet af børneægteskaber gradvist. Men man skal dog tage et vist forbehold for om statistikken dækker forholdene på landet.[2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kunst og kulturSpire
Denne artikel om kunst eller kultur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.