Bündnis 90/Die Grünen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg "Die Grünen" omdirigeres hertil. For det østrigske parti, se Die Grünen (Østrig).
Forbund 90/De Grønne
Bündnis 90/Die Grünen
 
Partiformand Annalena Baerbock
Robert Habeck
Generalsekretær Michael Kellner
 
Grundlagt 14. maj 1993 (1993-05-14)
Hovedkontor Platz vor dem Neuen Tor 1
10115 Berlin
Antal medlemmer 95 000 (2019)
Pladser i Bundestag:
67 / 709
Pladser i Europa-Parlamentet:
21 / 96
 
Partifarve(r) Grøn
 
Website http://www.gruene.de
Fra partiets landsmøde.

Bündnis 90/Die Grünen (Forbund 90/De Grønne; Kaldet: Die Grünen) er et grønt centrum-venstre parti i Tyskland. Partiet blev dannet i 1993 ved sammenslutning af De Grønne (fra Vesttyskland) og borgerrettighedspartiet Bündnis 90 (fra Østtyskland). Partiet har rod i de tyske græsrodsbevægelser og NGO'er fra Den Nye Sociale Bevægelse, der opstod op gennem 1970'erne, samt en række udenomsparlamentariske organisationer fra den antiautoritære venstrefløj. Die Grünen er klart det mest politisk succesfulde af grønne partier. Derfor betragtes partiet generelt som et forbillede af de andre grønne partier.

Mellem 1998 og 2005 deltog de i forbundsregeringen sammen med SPD. Ved Forbundsdagsvalget 2017 fik partiet 8,9 % procent af stemmerne, der udløste et mandattal på 67 ud af 709.[1] I april 2020 rundende partiet 100.000 medlemmer.[2]

Partiet ledes af Annalena Baerbock og Robert Habeck.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

1970'erne: Begyndelsen[redigér | rediger kildetekst]

Die Grünens historie begynder i Vesttyskland helt tilbage i begyndelsen af 1970'erne. Efter ungdomsoprøret i 1968, opstod en række græsrodsbevægelser af NGO'ere, som f.eks. miljøbevægelsen, fredsbevægelsen, kvindebevægelsen, anti-atomkraftbevægelsen, borgerrettighedsbevægelsen og solidaritetsbevægelsen med den tredje verden. Disse bevægelser kom samlet til at gå under betegnelsen Den Nye Sociale Bevægelse. Bevægelsernes ledere erfarede hurtigt gennem det udenomsparlamentariske arbejde, at der var brug for parlamentarisk repræsentation, hvis bevægelserne skulle have virkelig indflydelse. Samtidig var der opstået en række marxistiske og antiautoritære organisationer på venstrefløjen, der forsøgte at finde fælles fodslag for at danne et nyt politisk parti.

I foråret 1978 samlede bevægelserne og de venstreorienterede sig i de første grønne lokallister. Senere på året opstod den første delstatsdækkende liste, og ved Europa-Parlamentsvalget året efter, samledes listerne i et valgforbund, der opnåede 3,2 % af stemmerne. Samtidig blev de første grønne politikere valgt til delstatsrådet i Bremen.

Succeseen fik i 1980 lokallisterne til forene sig og danne det landsdækkende parti Die Grünen. Fra bevægelserne blev bl.a. Rudi Dutschke, Heinrich Böll, Petra Kelly og Otto Schily. Fra de venstreorienterede meldte bl.a. Joschka Fischer, Daniel Cohn-Bendit, Jutta Ditfurth og Thomas Ebermann sig ind i partiet. Partiet holdt stiftende kongres i Karlsruhe, hvor man vedtog et principprogram og valgte August Haußleiter, Petra Kelly og Norbert Mann som partiets første formandskab.

1980'erne: Parlamentarisk repræsentation[redigér | rediger kildetekst]

I 1982 kom det til det første interne opgør i partiet, hvor den lille konservative fraktion i partiet tabte, for kollektivt at melde sig ud og danne Ökologische Demokratische Partei med den tidligere spidskandidat til Europa-Parlamentet, Herbert Gruhl, som formand. Den sejrende venstreorienterede fraktion gjorde det klart, at partiets profil skulle være progressiv, samfundsforandrede og antiautoritær. Die Grünen skulle være det demokratiske venstreorienterede alternativ, med et politisk ståsted klart til venstre for SPD.

Efter nogle succesrige lokalvalg og delstatsvalg, kom det helt store gennembrud i 1983, da partiet vandt 27 pladser i Forbundsdagen.

International tilknytning[redigér | rediger kildetekst]

Bündnis 90/Die Grünen er medlem i den europæiske sammenslutningen af grønne partier, De Europæiske Grønne, en af føderationerne i Global Greens.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Der Bundeswahlleiter. "Bundestagswahl 2017" (tysk). Wiesbaden. Arkiveret fra originalen 24. november 2017. Hentet 28. november 2020. 
  2. ^ ARD (27. april 2020). "Grüne knacken 100.000er-Marke" (tysk). Hamborg. Hentet 28. november 2020. 

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Politisk partiSpire
Denne artikel om et politisk parti eller gruppe er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.