BDSM

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et halsbånd er et typisk symbol for BDSM

BDSM er et amerikansk/engelsk begreb, der kendetegner en bestemt gren af menneskelige, seksuelle lyster i en samlet gruppe. Undergrupperne bliver repræsenteret i forkortelsen for "BDSM":

 • Bondage (B)
 • Bondage & Disciplin (B&D)
 • Dominans & Submission (underkastelse) (D&S, DS, D/S, D/s)
 • Sadisme & Masochisme (eller Sadomasochisme) (S&M, SM)

Inden for BDSM-verdenen vil disse handlinger forekomme mellem personer efter forudgående aftale mellem parterne og typisk til gensidig tilfredsstillelse.

Master-Mistress/slave-slavinde eller M/s-forhold er en speciel kategori inden for dominans/underkastelse-genren, hvor begge parter er indforståede med at den dominante har den ultimative autoritet over den underkastede. Nogle af dem, som udøver M/s har den holdning, at ejerskab af slaver/slavinder er baseret på et følelsesmæssigt stadie, der er umuligt at flygte fra, såsom Total Power Exchange (TPE) der på dansk kan kaldes ”en total udveksling af magt”. Det bør noteres, at ejer/slave-slavinde-forholdet normalt indgås efter begge parters indforståelse og ønske, uden at der kan tegnes en lovmæssig parallel med slaver i den historiske ikke-samtykkende betydning, hvilket som kendt er forbudt ved lov i de fleste lande.

Slaver-slavinder[redigér | redigér wikikode]

Ordet “slave” og slavinde er en termologi, der ofte bruges I BDSM til at betegne en specifik form for underkastet/submissiv. Et seksuelt rollespil eller en samtykkende slave-slavinde kan også være en masochist eller en ”bottom” (bund), men dette er ikke altid tilfældet. Denne betegnelse refererer til inderligt dedikerede dominans- og underkastelses-forhold (ofte forkortet D/s – dominance/submission), hvor en person har overdraget sine personlige ejendele og menneskelige friheder til en anden, er blevet sin ejers ejendom eller ”kvæg” så at sige.

Terminologien slave eller slavinde er oftest og rigtigst relateret til den mentale kontrol af en underkastet sammenlignet med den fysiske kontrol og udøvelse, hvor betegnelserne S´ere (sadister) og m´ere (masochister) bruges. Slaver/slavinder er således i den rette sammenhæng en betegnelse for den betingelsesløse underkastede. Vedkommende er gennem konsensus frataget retten til obstruktion, krav eller personlige ønsker. Disse forvaltes såvel som kontrol og ansvar, af Herskeren eller Herskerinden. Beskrivelsen om slavinden gazelle der har hold i virkeligheden, (sammenlignet med O´s historie og Fifty Shades of Grey, som er fiktion) belyser i detaljer hvordan konstellationen mellem en dominant og en underkastet udøves. Beskrivelsen går også i detaljer omkring parrets refleksioner i relation til seancemomenter.

Nogle udøvere deler holdningen, at forskellen mellem slaven og den ”submissive” er graden af underkastelse, mens øvrige som er involverede i master/slave-forhold anser forskellen som værende en definitionssag og ikke et spørgsmål om graduering af begrebet. Specielt findes der nogle slaver, som ikke har en submissiv personlighed fra naturens side, men som vælger at overgive sin vilje og ret til at træffe selvstændige valg til en anden person.

Der er en kontinuerlig debat om, hvad den eksakte definition af ordet ”slave” er, når ordet sættes i forbindelse med BDSM. Nogle mener, at man er en slave, hvis man selv betegner sig som værende én, mens andre mener, at man skal være i et bestemt følelsesmæssigt stadie inden for TPE (24/7), før man rettelig kan betegne sig selv som slave.

Der er forskellige holdninger til, hvorvidt en person har behov for at rent aktivt at leve i et M/s-forhold for at kunne identificeres som en slave eller ej. Nogle i BDSM-miljøet føler ikke, at ejerskab nødvendigvis er et vitalt kriterium, men ser i stedet slaveri som værende en identitet i stedet for en omstændighed.

Symboler og ritualer[redigér | redigér wikikode]

Forskellige former for symbolik er ofte benyttet til at konfirmere ejer/slave forholdet. Dette kan for eksempel være at bære ejerens halsbånd, blive registreret i et slaveregister, få et nyt navn efter ejerens valg (sommetider ved en officiel navneændring) eller evt. at gennemgå én eller anden form for rituel ceremoni. Nogle mennesker skriver sågar en slavekontrakt, som definerer forholdets natur og regler i mindste intime detalje. Disse kontrakter har ingen lovmæssig betydning/vægt, og det er ikke hensigten, at den skal bruges i en retssal på nogen måde. Det er blot en forståelsessag og aftale mellem de to involverede parter.

I nogle traditionelle ritualer, efter at have underskrevet en slave kontrakt, vælger folk at fejre det seriøse engagement i forholdet med en halsbåndsceremony, der enten kan være simpel eller storslået alt efter ønske – ofte deltager venner og bekendte inden for miljøet. Halsbåndet kan være et ”rigtigt” halssmykke, men kan også være et armbånd eller anden form for smykke der kan symbolisere slavestatussen. Disse halsbånd tages som regel aldrig af medmindre forholdet opløses, selvom nogle slaver udveksler det formelle halsbånd med noget mere neutralt/mindre opsigtsvækkende, når han/hun skal på arbejde eller deltage i andre sociale arrangementer i vanilieverdenen.

Total Power exchange (TPE)[redigér | redigér wikikode]

TPE er en udspringer af konceptet “power exchange” (magt udveksling) I en master/slave forhold. Betegnelsen refererer til et forhold hvor den dominante/ejeren har komplet autoritet over og indflydelse i den submissives liv, hvorfor Han/Hun træffer størstedelen eller alle beslutningerne i forholdet i både leg og hverdag. TPE kaldes til tider også ”24/7” som udtryk for at D/s er gældende i enhver leg, hvor som helst, til alle tider og i alle livets situationer – den dominante part har den totale magt i alle henseender.

Nogle føler at formaliserede begrænsninger af TPE/ totalitære D/s forhold såsom brug af stopord, forhandlinger om personlige grænser, kontrakter der sætter grænser for, hvad den dominante kan tillade sig at udsætte den submissive for m.v. er non-grata i et ”rigtigt” TPE forhold. Dermed opstod begrebet APE – absolute power exhange til at dække for et teoretisk forhold uden grænser overhovedet.

Slavetræning[redigér | redigér wikikode]

Slavetræning er en BDSM-aktivitet, der involverer en magtudveksling mellem to frivillige parter som påtager sig rollerne Master/Mistress og en slave. Typisk involverer dette at ændre på slavens opførsel, således at det behager Masteren eller Mistress’en – for eksempel kan der være tale om at instruere slaven i at følge et set regler, som den dominante har bestemt sig for. Slavetræning er en indlæringsproces både for slaven (eller den submissive) og for Masteren/Fruen (eller dominante). Træningen vil normalt blive diskuteret og defineret tydeligt inden træningen begynder.

Herren eller Fruen vil lære slaven, hvordan han/hun bør tale, reagere og tænke på en måde der behager dem. Slaven, derimod, oplever behag ved at formår at gøre sin Herre eller Frue glad og tilfreds. Alternativt kan en belønning være at slaven får en seng at sove i, får mad eller andet. Nogle gange kan det også involvere visse former for aversionstræning. Dette kunne inkludere brugen af spanking, brug af ridepisk, klemmer eller andet til at få slaven til at makke ret eller for at mulighed for at benytte straffen som undskyldning/begrundelse for at makke ret rent psykologisk.

Dette kan være en udfordring for den dominante, for hvis slaven oven i købet er masochistisk anlagt og dermed nyder straffen, hvorfor straf i nogle tilfælde bør tilbageholdes i stedet for gives, for at fremprovokere det ubehagelige resultat en straf bør give.

BDSM i klub- og foreningsmiljø[redigér | redigér wikikode]

Den første BDSM forening i Danmark blev stiftet i København i 1979 under navnet SMil, hvor Maria Marcus var en af grundlæggerne.[kilde mangler] Senere blev foreningen udvidet med afdelinger i Århus, Odense og Aalborg. Tillige drives et landsted på Djursland SISC, der er SMil's internationale afdeling. SMil er drevet, opbygget og udviklet udelukkende på private hænder gennem foreningens medlemmer. Det er således korrekt at betegne SMil, som et foreningsmiljø der ikke har private økonomiske interesser.[kilde mangler]

Der hersker specifikke og konsekvente regler i disse forsamlinger. Eksempelvis er brud på diskretion og tavshedspligt grund til eksklusion. Kontakt i selve lokalemiljøet til andre, uagtet om det er singler, par eller interessegrupper (under/funktions grupper) foregår også efter specifikke regler. Stringente regler omfatter tillige dresscodes, pli, opførsel og respekt for de forskellige seksualiteter, der måtte eksistere.[kilde mangler]

Efter at SMil blev stiftet, er flere klubber og foreninger blevet etableret. Nedenstående oversigt over BDSM-foreninger i Danmark er opstillet efter stiftelsesår.

Stiftelsesår Foreningens navn Hjemsted Åben for medlemskab
1979 SMil København

Med afdelinger i Odense, Aarhus og Aalborg || Ja

1989[1] Det Sorte Selskab[1] København[1] Eksklusiv forening der er lukket for medlemskab.[1]
2012[2] Foreningen af 2012
Kaldet "Den Sorte Fabrik"[2]
Møgelgårdsvej 22, 8520 Lystrup[2] Ja
2018 Kink Club[3] Dueoddevej 6F, 7400 Herning.[3] Ja
Uoplyst jævnfør foreningens hjemmeside[4] X'et[4] Uoplyst jævnfør foreningens hjemmeside[4] Ja

Normalt forekommende titler/betegnelser[redigér | redigér wikikode]

 • Herre, titulering af en mandlig dominant.
 • Lady, Frue eller Herskerinde titulering af en kvindelig dominant (domina).
 • Hersker, betegnelse for en mandlig dominant der udøver D/s - bruges sjældent som titel.
 • Dom/Dom's/Dom'er, generel betegnelse for alle typer dominante.
 • Sub/sub's, (submissiv forkortet) betegnelsen for alle typer underkastede.
 • Slave/slavinde (se ovenstående artikel).
 • S'er, betegnelsen for en erotisk eller seksualiseret Sadist - ikke at forveksle med en (i medicinsk litteratur) autentisk Sadist.
 • Masochist/m'er, (ofte angivet med lille m - signalerende underkastelses status), en generel betegnelse for modstykket til S'eren.
 • Rigger, en Dominant udøver i opbinding, rebkunst eller eksempelvis japansk bondage. Bunny, modstykket. Den underkastede der opbindes.

Rekvisitter, redskaber eller remedier[redigér | redigér wikikode]

Halsbåndet (som vist på billedet) er kun en enkelt udformning af utallige forskellige designs eller formåls udseender. Typisk vil slaver/slavinder tildeles et halsbånd eller symbol, der kan bæres åbent eller skjult 24/7, som påmindelse om status og tilhørsforhold. Masochister tildeles også halsbånd, som dog er væsentligt mere bdsm markante eller relaterede. Et halsbånd tildeles som symbol på ejerforhold og den alment anerkendte holdning i brede bdsm kredse er - det skal fortjenes gennem tro og hengiven tjeneste fra den underkastedes side. Det kan og bliver undertiden tildelt umiddelbart ved et forholds indgåelse, men i denne situation vil halsbåndet have karakter af en rekvisit, frem for den mere permanente signalværdi der ligger i fortjenesten.

Litteratur og film[redigér | redigér wikikode]

Romaner[redigér | redigér wikikode]

Film[redigér | redigér wikikode]

Tegneserier og tegnere[redigér | redigér wikikode]

Faglitteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Information om Foreningen SMil, samt deres omfattende BDSM leksikon. Link: Webside SMil
Information om BDSM samspil, genklang og seanceaktiviteter. Link: Webside slavinden gazelle

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: