Babadag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Babadag
Babadag Rediger på Wikidata
  Babadags byvåben
Overblik
Land Rumænien Rumænien
Borgmester Georgian Caraman[1] Rediger på Wikidata
Rumæniens distrikter Tulcea
Demografi
Indbyggere 9.213 (2021)
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 68 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.babadag.ro
Oversigtskort
Kommunens beliggenhed i distriktet Tulcea
Kommunens beliggenhed i distriktet Tulcea

Babadag (rumænsk udtale: [babaˈdaɡ] ( hør); tyrkisk: Babadağ, lit. "Far Mountain"), tidligere kendt som Babatag,[2] er en by i distriktet Tulcea i Rumænien. Den ligger ved en lille sø dannet af floden Taița, i det tætbevoksede højland i det nordlige Dobrogea, og har 9.213 (2021) indbyggere. Et af flere gravmæler for Sari Saltik (en) findes i byen. Babadag-søen (ro) er kun delt af en stribe marskland fra Razelmsøen, et bredt vandområde, der løber ud i Sortehavet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Babadag i slutningen af det 19. århundrede

Navnet Babadag er forbundet med 1200-tallets dervish Baba Sari Saltik, som siges at have ført et antal Oghuz-tyrkere til Dobruja hvor de bosatte sig. Byen blev første gang nævnt af Ibn Battuta under navnet Baba Saltuk, som den yderste forpost for "tyrkerne" (dvs. den Gyldne Horde).

Byen blev erobret af Bayezid 1., sultan i det Det Osmanniske Rige, i hans 1393 Donaufelttog. Opførelsen af en fæstning blev påbegyndt her under Murad 4.s regeringstid, men i 1650 stod kun fæstningens grundmure og tårne tilbage. I det 17. århundrede tjente det lejlighedsvis som vinterhovedkvarter for tyrkernes storvesir under deres krige med Rusland.[2] Byens beliggenhed tæt på Sortehavet gjorde den til et mål for den russiske flåde, byen blev bombet af russerne i 1854 under Krimkrigen.[2] Efter den russisk-tyrkiske krig (1877-1878) mellem det osmanniske og russiske imperium blev Babadag en del af det uafhængige Rumænien.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012, Central Electoral Bureau.
    Rezultatele alegerilor locale din 2016, Central Electoral Bureau (fra Wikidata).
  2. ^ a b c EB (1878).