Babylon Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Babylon Berlin
2018-01-26-DFP 2018-7804.jpg
Holdet bag serien ved Deutscher Fernsehpreis 2018
Information
Genre Dramaserie
Skabt af Tom Tykwer
Achim von Borries
Hendrik Handloegten
Skrevet af Hendrik Handloegten,
Tom Tykwer,
Achim von Borries Rediger på Wikidata
Medvirkende Volker Bruch
Liv Lisa Fries
Julius Feldmeier
Christian Friedel
Antonia Putiloff
Oleg Tikhomirov
Anton von Lucke
Leonie Benesch
Joachim Paul Assböck
Matthias Brandt
Pit Bukowski
Marko Dyrlich
Lilli Fichtner
Peter Kurth
Benno Fürmann
Hannah Herzsprung
Lars Eidinger
Fritzi Haberlandt
Sebastian Urzendowsky
Karl Markovics
Spilletid 45 min.
Sprog Tysk, Russisk
Sæsoner og afsnit
Antal sæsoner 3
Antal afsnit 28
Produktion
Produktionsselskab X Filme Creative Pool
Beta Film
Sky Deutschland
Degeto Film
Område Berlin
Produktionsår 2017-
Produktionsland Tyskland Tyskland
Producent Uwe Schott,
Michael Polle,
Stefan Arndt Rediger på Wikidata
Produktionsleder Stefan Arndt
Uwe Schott
Michael Polle
Instruktør Tom Tykwer
Achim von Borries
Hendrik Handloegten
Udsendt
Oprindelig kanal Sky 1
Kanal Danmark DR
Oprindelig sendt 13. oktober 2017
Sendt Danmark 31. oktober 2018
Musik
Komponist Johnny Klimek Rediger på Wikidata
Links
Officiel hjemmeside Rediger på Wikidata
Babylon BerlinIMDb (engelsk) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Babylon Berlin er en tysk tv-serie fra 2017 produceret for Sky 1, der er baseret på den tyske forfatter Volker Kutschers bøger. Serien følger kommissær Gereon Rath (Volker Bruch), der bliver sendt på en opgave fra Køln til at efterforske forbrydelser i tyvernes Berlin, hvor han skal optrevle en hemmelig afpresningsring, samt Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries), der er en ung stenograf, der fosøger at komme ind i politiet.

Serien havde præmiere den 13. oktober 2017 i Tyskland. Den bestod af de første seks afsnit, som blev sendt i én blok. De første otte afsnit blev kaldt Sæson 1, og de næste otte afsnit var Sæson 2. Netflix har udgivet de første to sæsoner i USA, Canada og Australien. Den tredje sæson får præmiere i slutningen af 2019.[1] Første sæson blev vist første gang på dansk fjernsyn på DR1 i oktober 2018.

Serien er blevet udnævnt til den dyreste tyske dramaserie nogensinde med produktionsomkostninger på næsten $40 millioner.[2]

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Serien blev instrueret i et samarbejde mellem Tom Tykwer, Hendrik Handloegten og Achim von Borries, der også skrev manuskripterne. Den offentlige tyske tv-station ARD og betalingskanalen Sky var sammen om at producere serien, hvilket var det første af denne slags samarbejder. Som en del af denne aftale sendte Sky den første serie, og ARD begyndte at sende den via deres gratis tv-kanal den 30. september 2018. Netflix købte rettighederne til USA og Canada, hvor serien blev gjort tilgængelig med engelsk dubbing og med undertekster.

Lokationer[redigér | redigér wikikode]

Babelsberg Studio opførte en tilføjelse til Metropolitan Backlot for at filme serien og til fremtidige produktioner,[3] i form af et stort permanent stående set, der blev hyldet af selskabet som værende det største i Europa.[4] Settet inkluderer repræsentationer af forskellige områder i Berlin, inklusive de fremherskende økonomiske klasser og er stort eksteriør til natklubben Moka Efti.[5] Derudover blev serien filmen i store dele af Berlin og andre steder i Tyskland. Adskillige scener blev filmet på Alexanderplatz foran den historiske bygning Alexanderhaus. Politihovedkvarteret, der tidligere lå lige bagved, og andre af de omkringliggende bygninger blev ødelagt under anden verdenskrig, men blev genskabt med computereffekter. Rotes Rathaus (Berlin Rådhus) blev brugt til de fleste af af næroptagelserne som politihovedkvarteret, fordi deres brug af røde mursten og den arkitektoniske stil er meget sammenlignelig.

Interiør i politihovedkvarterets lobby blev filmet i Rathaus Schöneberg, inklusive scenerne med paternoster-elevatoren- Restauranten Ratskeller i samme bygning blev brugt som den nærliggende cafe Aschinger i adskillige scener. Interiørscenerne i Moka Efti blev filmet i Kino Delphi i Weißensee.

En lang spændingssekvens der foregår under operaen Laser og pjalter blev filmet i det historiske Theater am Schiffbauerdamm, hvor spillet rent faktisk blev opført på dette tidspunkt. Andre scener blev filmet på Museumsinsel og på Hermannplatz U-Bahn station i Berlin, og Heilandskirche ved floden Havel i Potsdam. Scenerne med settet hos Nyssen-familien blev filmet på Schloss Drachenburg, et slot i Rheinland. Scener der involverede et damplokomotiv blev filmet på Bayerische Eisenbahnmuseum (Bayerns Jernbanemuseum) nær Nördlingen.

Musik[redigér | redigér wikikode]

Udover musik fra perioden, så blev nummeret "Dance Away" fra albummet Manifesto af det britiske rockband Roxy Music også brugt flere gange i baggrunden. Nummeret er blevet indspillet i en musikstil som passer til perioden. Ligeledes er der brugt en udgave af "These Foolish Things" og i den anden sæson en russisk version af "Gloomy Sunday".

Sangere Bryan Ferry fra Roxy Music optræder mod slutningen af første sæson som cabaret-sanger.

I den første dobbeltepisode i første sæson spiller den litauiske skuespillerinde Severija Janušauskaitė rollen som Swetlana Sorokina, der klæder sig ud som den mandlige sanger Nikoros for at optræde med hovedtemaet i serien, "Zu Asche, Zu Staub", på the Moka Efti cabaret. Sangen blev senere udgivet under navnet "Severija".

Udsendelse[redigér | redigér wikikode]

Babylon Berlin havde premiere i Tyskland den 13. oktober 2017 på Sky 1 og i Storbritannien og Irland den 5. november 2017 på Sky Atlantic.[6] Serien blev gjort tilgængelig i Australien, Canada og USA den 30 januar 2018 via streamingtjenesten Netflix.[7]

Serien blev sendt første gang på den tyske tv-kanal Das Erste den 30 september 2018.[8] I Danmark blev serien sendt første gang på DR1 i oktober 2018. Den var efterfølgende tilgængelig via DRs hjemmeside.

Episoder[redigér | redigér wikikode]

De første 16 episoder dækker den første bog i serien. De blev skrevet som én samlet historie og filmet i en sammenhængende produktion.[9] De havde premiere som én ubrudt blok nummereret 1-16,[10] og de er blevet sendt rundt om i verden som en samlet sæson. Derudover blev alle de 16 afsnit gjort tilgængelige på Netflix på samme tid. De første otte afsnit er dog blevet kaldt Sæson 1 og de næste otte Sæson 2.[11]

Endnu en blok på 12 episoder har planlagt premiere i slutningen af 2019, og bliver kaldt Sæson 3.[12]

Modtagelse[redigér | redigér wikikode]

Efter den første sæson fik serien stort set udelukkende positiv kritik, og den har en rating på IMDb på 8,5 stjerner[13] mens den på Rotten Tomatoes har en samlet score på 100%, hvilket bliver opsummeret som at "Babylon Berlins humor og menneskelighed spiller godt sammen med den hypnotiske billedside, hvilket resulterer i et show der blænder med sin overmættede genre".[14]

Carolin Ströbele fra Die Zeit roste serien og skrev "plottet er meget dramatisk og forener sex, kriminalitet og historie på en behagelig diskret måde"[15]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ https://kurier.at/kultur/medien/drehstart-fuer-die-dritte-staffel-von-babylon-berlin/400335969
 2. ^ Connolly, Kate (2017-10-29). "Babylon Berlin: lavish German crime drama tipped to be global hit". the Guardian (engelsk). Hentet 2018-09-26. 
 3. ^ https://www.metropolitanbacklot.com/en/references/babylon-berlin/
 4. ^ https://www.studiobabelsberg.com/en/services/sound-stages-and-backlots/metropolitan-backlot/
 5. ^ Moka Efti
 6. ^ Connolly, Kate (29. oktober 2017). "Babylon Berlin: lavish German crime drama tipped to be global hit". The Guardian. Hentet 8. november 2017. 
 7. ^ Antrim, Taylor (30. januar 2018). "Your New Winter TV Binge Is Here: Babylon Berlin". vogue.com. Vogue. Hentet 6. februar 2018. 
 8. ^ Sagatz, Kurt (17. november 2017). "ARD verteidigt Kooperation mit Sky bei Babylon Berlin". tagesspiegel.de (tysk). Der Tagesspiegel. Hentet 6. februar 2018. 
 9. ^ https://www.screendaily.com/news/tom-tykwer-babylon-berlin-could-run-for-another-decade/5116469.article
 10. ^ https://www.daserste.de/unterhaltung/serie/babylon-berlin/sendung/index.html
 11. ^ https://www.bustle.com/p/will-babylon-berlin-return-for-season-3-the-creators-of-the-german-detective-drama-have-big-plans-8055032
 12. ^ How Babylon berlin team broke all rules make worls biggest fireign language series. The Hollywood Reporter
 13. ^ https://www.imdb.com/title/tt4378376/
 14. ^ https://www.rottentomatoes.com/tv/babylon_berlin/
 15. ^ Ströbele, Carolin (29. september 2017). "Die bebende Stadt" (tysk). Zeit Online. Hentet 4. november 2017. Die Handlung ist hoch dynamisch erzählt und vereint sex, crime and history auf angenehm unaufdringliche Weise. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]