Backpacker (spil-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Backpacker (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Backpacker)
Backpacker-serien
Del af Backpacker-serien
Generelle oplysninger
Udvikler TATI Mixedia (1995 - 1997)
Aniware AB (1995 - 1997)
Pan Vision (2003 - nu)
Udgiver BMG Interactive Entertainment
Pan Vision
Serie Backpacker
Udgivet 1995
1997
2003
Genre Rejsesimulator, Quiz, Adventure
Spiltype Singleplayer
Multiplayer
Platforme Windows
Mac OS
Medier CD-ROM
DVD
Input Tastatur
Mus

Backpacker-serien er en spil-serie udviklet af TATI Mixedia og Aniware AB og efter 1997 af Pan Vision. Spillet er bygget op som en rejsesimulator, man spiller som en backpacker hvor man ved hjælp af at svare rigtigt på spørgsmål og skaffe arbejde, kan optjene penge til at rejse videre rundt i verdenen. Målet er at rejse hele verdenen rundt (f.eks. København til København).

Når spilleren besøger et land, tjekker man først ind på et hotel, her vil spilleren blive spurgt spørgsmål om landet og dets kultur, de rigtige svar kan senere benyttes til at finde arbejde. Svaret på disse spørgsmål kan findes ved at besøge nationens monumenter, eller besøge kendte områder så som bjerge, skove og floder. Når spilleren får et arbejde, skal spilleren igen svare på spørgsmål. For hver rigtige svar, stiger spillerens løn.

Grafikken i spillene består for det meste af stillestående billeder.[1] Serien er aldrig blevet udgivet til spillekonsoller, dog blev der både lavet Windows 3.x- og Mac-versioner af spillene.

Serien blev oprindeligt udviklet af TATI Mixedia, Aniware AB og udgivet af BMG Interactive Entertainment.[2] Senere overtog Pan Vision dog serien.

Gameplay[redigér | redigér wikikode]

To danske backpackere.

Selve gameplayet i Backpacker-serien ændrer sig ikke meget fra titel til titel. I alle spillene handler det som regel om at komme fra land x til land y under bestemte forhold. Spilleren kan skaffe penge ved eventuelt at svare rigtig på spørgsmål men også igennem arbejde. Spørgsmålene i spillene handler som regel omkring landets historie, dets hovedstad, kultur og religion. Arbejdsrelaterede spørgsmål er baseret på arbejdets egentlige fag.

I de senere spil kom der såkaldte missioner, f.eks. at spilleren skal rejse igennem alle europæiske lande for at vinde spillet.

Arbejde[redigér | redigér wikikode]

Arbejde er ligesom det meste af spillet baseret på et quiz-element. Spilleren skal svare rigtig på nogle spørgsmål for at stige i løn. Når spilleren har svaret på alle spørgsmål, vil der blive udregnet hvor mange af landets valuta, spilleren har tjent. Ved siden af spørgsmålene, er der også nogle små minispil for hvert arbejde, såsom at sortere fisk, navigere et skib eller sætte de rigtige navne på ting under tid.

Backpacker[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Backpacker (spil)

Det første Backpacker spil blev udgivet i 1995,[3][4][5] og fik aldrig rigtigt den største kommercielle succes udenfor Skandinavien. I spillet er spillerens mål at rejse rundt i verdenen. Hver gang spilleren besøger et nyt land, stiger prisen på flybilletterne, dette bliver gjort for at gøre spillet sværere for spilleren. Prisen varierede dog efter hvor langt landet ligger fra spillerens nuværende position, spilleren bliver på den måde tvunget til at finde et arbejde i de forskellige lande. Når spilleren ikke har flere penge, kan spilleren ringe hjem (via den klassiske røde britisk designede telefonboks) og låne penge. For det meste må spilleren dog kun låne penge én gang, og må enten arbejde sig til penge eller give op.

Spillet blev udviklet af Stefan Gadnell og Jens Thorsen.[4][5]

Backpacker Junior[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Backpacker Junior
En souvenirbutik i London, England.

Backpacker Junior var en mere børnevenlig udgave af Backpacker som blev udgivet i 1997. Spillet blev lavet til børn i håb om, at skabe mere interessere for fremmede lande. Backpacker Junior fokuserer ikke blot på landes kulturer, men også på at lære børn om landenes økonomi og historie. Spilleren kan bytte sig til souvenirs fra lande, og senere sælge dem i andre lande hvor de har højere værdi. Spilleren skal læse avisen efter arbejde for at tjene ekstra studenterpenge, der kan hjælpe spilleren til at besøge endnu flere lande. I Backpacker Junior er det også muligt for spilleren, at lave sine egne quizzer, spørgsmål, byer mm.

I Backpacker Junior er der 4 missioner til spilleren, som spilleren frit kan vælge mellem.

 • Sightseeing: - Besøg ti europæiske byer
 • Random route: - Lad computeren skabe en tilfældig rute
 • DIY mission: - Spil et brugerskabt spil
 • Shopping spree: - Rejs gennem Europa, og køb så dyre ting som muligt [6]

Backpacker 2[redigér | redigér wikikode]

Det europæiske kontinent spiller en stor rolle i de tre første spil.
Uddybende Uddybende artikel: Backpacker 2

Backpacker 2 blev udgivet i 1997 og bød på mange flere funktioner som f.eks. F.eks. behøves spilleren ikke længere at flyve, spilleren kan også benytte sig af tog og båd samt spille online. Når spilleren besøger lande er det også muligt at tjekke ind på to hoteller, det ene billigt og det andet dyrt. Fordelen ved det dyre hotel er, at det senere vil blive lettere at få arbejde. Spilleren kan også, som i Backpacker Junior, købe souvenirs billigt og sælge dem i lande, hvor de er mere efterspurgte.[7] Backpacker 2 solgte 600.000 kopier i Skandinavien.[8] Spillet indeholder ligeledes to sværhedsgrader, turist eller globetrotter.

Backpacker 2 er fordelt på to CD'er, hvor den ene CD dækker fra Europa, Afrika og til Asien, og den anden Nord- og Sydamerika.

Backpacker 3[redigér | redigér wikikode]

Kristus-statuen på Corcovado, Rio de Janeiro.
Uddybende Uddybende artikel: Backpacker 3

Backpacker 3 blev udgivet i 2003[9][10], men ikke længere af BMG Interactive Entertainment men af Pan Vision Det er programmeret i Macromedia director.[11] Backpacker 3 er dog også udviklet anderledes end de forrige spil, f.eks. kan spilleren vælge sværhedsgraden på spørgsmålene. Backpacker 3 fik 2 udvidelsespakker[12][13]. Minispillene spiller en mindre rolle, og den grafiske stil er blevet ændret, fra ægte billeder, til animerede tegninger. Spillene fokuserer dog stadigvæk på at spilleren skal rejse rundt i verdenen, og i en mission skaffe en amulet tilbage til sit oprindelsessted. Dette kræver at spilleren skal rejse til forskellige mål på kloden, som f.eks. Rio de Janeiro og indsamle informationer.[14][15]

Det var det ottende bedst-sælgende spil i Sverige 2003.[16]

Backpacker 3: Mediterraneo[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Backpacker 3#Mediterraneo

Kort tid efter Backpacker 3 blev udgivet, udviklede Pan Vision en udvidelsespakke. Pakken fik navnet "Mediterraneo", da pakken fokuserer meget på middelhavet, dets kultur og historie. Pakken tilføjer flere måder at gennemføre spillet på og 2100 nye spørgsmål.[17]

Backpacker 3: Americana[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Backpacker 3#Americana

Efter Mediterraneo valgte Pan Vision at udgive en pakke der tog udgangspunkt i Nord og Sydamerika, kaldt "Americana". Americana tilføjer én ny spilmåde, kaldt "verdensmesteren", hvor spilleren quizzer i forskellige kategorier, og målet er at slå den tidligere verdensmesters point. I Americana har spilleren også muligheden for at rejse via bil.[18]

Udvidelsespakkerne og selve grundspillet, blev senere udgivet i en samlet boks kaldt "Backpacker 3 – The Collection".[19][20]

Titler i serien[redigér | redigér wikikode]

Spil Dato Udgiver Ref(er)
Backpacker 1995 BMG Interactive Entertainment [3]
Backpacker 2 1997 BMG Interactive Entertainment [21]
Backpacker Junior 1997 Vision Park AB [22]
Backpacker 3 24. oktober 2003 Pan Vision AB [9][10]
Backpacker 3: Mediterraneo 29. oktober 2004 Pan Vision AB [12]
Backpacker 3: Americana 29. oktober 2004 Pan Vision AB [13]
Backpacker 3 - The Collection 16. januar 2006 Pan Vision AB [19][20]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder & Referencer[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ http://www.mobygames.com/game/win3x/backpacker Backpacker
 2. ^ http://www.mobygames.com/game/windows/backpacker-2 Backpacker 2
 3. ^ a b "Backpacker". MobyGames. Hentet 13. marts 2011. 
 4. ^ a b Rittsel, Pär (21. januar 2008). "Historia och nutid med spel på museum" (svensk). Computer Sweden. Hentet 19. marts 2011. 
 5. ^ a b Bergin, Erik (27. september 2003). "Lärorik fotvandring är inne på åttonde året". Svenska Dagbladet (svensk). Hentet 19. marts 2011. 
 6. ^ http://www.mobygames.com/game/backpacker-junior Backpacker Junior, og information omkring missionerne
 7. ^ http://www.mobygames.com/game/backpacker-2 Backpacker 2
 8. ^ "Game Developer Index 2009" (PDF). Dataspelsbranschen. 2010. Hentet 13. marts 2011. 
 9. ^ a b "Backpacker 3". MobyGames. Hentet 13. marts 2011. 
 10. ^ a b Sandbladh, Jan (13. november 2003). "Backpacker 3 får tilläggspaket". PC för Alla (svensk). Hentet 13. marts 2011. 
 11. ^ Falk, Ingemar (22. oktober 2003). "Backpacker 3". Expressen (svensk). Hentet 13. marts 2011. 
 12. ^ a b "Backpacker 3: Mediterraneo". MobyGames. Hentet 13. marts 2011. 
 13. ^ a b "Backpacker 3: Americana". MobyGames. Hentet 13. marts 2011. 
 14. ^ http://www.panvisionstudio.com/1/1.0.1.0/33/3/?item=prod_prod-s1/13227 Pan Vision Studio – Backpacker 3
 15. ^ Rudin, Henrik (24. oktober 2003). "Res jorden runt på din dator". Aftonbladet (svensk). Hentet 13. marts 2011. 
 16. ^ "Sims toppar listan" (svensk). IDG Sweden. 22. oktober 2004. Hentet 19. marts 2011. 
 17. ^ http://replay.waybackmachine.org/20090606060229/http://www.gamepad.dk/indhold/ Gamepad
 18. ^ http://www.backpackerplanet.dk/magazine/news/index.asp?page=261&intArticleID=245 Kort artikel omkring Backpacker spillene
 19. ^ a b "Backpacker 3 - The Collection". Pan Vision AB. 2011. Hentet 13. marts 2011. 
 20. ^ a b "Backpacker 3 - The Collection". MobyGames. Hentet 13. marts 2011. 
 21. ^ "Backpacker 2". MobyGames. Hentet 13. marts 2011. 
 22. ^ "Backpacker Junior". MobyGames. Hentet 13. marts 2011.