Badminton

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den danske badmintonspiller Peter Gade

Badminton er en ketsjersport for to eller fire spillere (hhv. single eller double). Formålet med spillet er at slå fjerbolden med ketsjeren, så den flyver over nettet til den anden banehalvdel, sådan at modstanderen ikke kan nå bolden, før den rammer jorden indenfor banens grænser.

I 2006 kom et nyt pointsystem (meget lig det, der tidligere blev brugt i bordtennis): Der spilles først til 21 points, og både den servende og modtagende part kan score point ved hver vundet bold. Opstår der pointlighed ved 20, spilles der indtil at den ene part fører med to points, dog højst til 30.

Sportens popularitet varierer meget fra land til land, og Danmark er et af de lande, hvor den har sin største udbredelse, og der er tradition for topresultater. Dens udbredelse er allerstørst i Asien: Kina, Indonesien, Malaysia, Korea og Japan. I mange asiatiske lande er den nationalsport og hører derfor til de mest populære sportsgrene i verden.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Fjerbolde

Sporten har angiveligt rødder tilbage til det gamle Grækenland og en række lande i Østen. Den moderne udgave kan spores til Indien, hvor britiske soldater i 1860'erne tog en børneleg til sig, der gik ud på at holde en fjerbold i luften med en ketsjer. Soldaterne tilføjede et net, og dermed var badminton født.

Den fik navn efter hertugen af Beauforts residens Badminton House. Nogle af de indiske soldater spillede her med hertugens børn, og de begyndte at omtale spillet som Badminton. De internationale mål for badmintonbanen er præcis de samme som hallens.

Den første badmintonklub, Bath Badminton Club, blev stiftet i 1877 i Bath i nærheden af Badminton House, og i 1893 nedskrev det engelske badmintonforbund et regelsæt, der stort set svarer til nutidens.

The International Badminton Federation (IBF) blev stiftet i 1934 af Canada, Danmark, England, Frankrig, Nederlandene, Irland, New Zealand, Skotland og Wales.

Badminton blev introduceret i det olympiske program i 1992. Inden havde sportsgrenen været demonstrationssport ved legene i 1972 og 1988.

Verdens hårdeste badmintonslag blev målt til en fart på 493 km/t af Tan Boon Heong.[1]

Badmintonbane med mål

Super series Turneringer[redigér | redigér wikikode]

Andre turneringer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Guinness World Record (Fastest Badminton Smash 2013)". youtube.com (engelsk). 22. august 2013. Hentet 24. august 2016. 


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:
SportStub
Denne artikel om sport er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.