Bagsværd Sø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bagsværd Sø
Bagsværd Sø 1.JPG
Overblik
Land Danmark
Kommuner Gladsaxe Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune, Furesø Kommune
Afløb Kanal til Mølleåen
Oplandsareal 6,8 km²
Overfladeareal 118 ha
Middeldybde 2,0 m
Maks. dybde 3,5 m
Vandvolumen 2,4 mio m³
Omkreds1 6,8 km
Vandspejlskote 18,5 m over DNN
Øer Gåseholm
Oversigtskort
1 En søs omkreds er ikke en veldefineret størrelse

Bagsværd er den næststørste i Mølleå-systemet, kun overgået af Furesø. Mølleåen gennnemstrømmer ikke Bagsværd Sø, men Bagsværd Sø har afløb til Mølleåen via Furå til Lyngby Sø. Mølleå-systemet afvander til Øresund. Mere end halvdelen af søens opland udgøres af byzone. Ved den nordlige side af søen ligger Sophienholm, og lidt ovenfor statsministerens residensslot Marienborg.

Bagsværd Sø er lidt speciel, fordi der afvikles kaproning på søen i internationalt format (regatta). Når der ikke er konkurrencer på søen, er sejlads med robåde, sejlbåde, kanoer og kajakker tilladt. Sejlads med motorbåde og windsurfing er dog forbudt uden særlig tilladelse. Fiskeri er tilladt hele året med medegrej.

Den sydlige del af søen med den sydlige og østlige bred hører til Gladsaxe Kommune, den nordlige del af søen med en lille ø, Gåseholm, ligger i Lyngby-Taarbæk Kommune. I Furesø Kommune ligger en meget lille del af (den vestligste del af) søen i forlængelse af skovområdet Bøndernes Hegn, klemt inde mellem Gladsaxe Kommune (del af Store Hareskov) og Lyngby-Taarbæk Kommune (Storskov).

Danmarks Naturfredningsforening har den 26. juni 2008 rejst fredningssag for Bagsværd Sø og Lyngby Sø med omgivelser[1]

Natur- og Miljøklagenævnet har den 26. juni 2013 offentliggjort den endelige vedtagelse af fredningen for Bagsværd Sø og Lyngby Sø med omgivelser[2]

Gåseholm[redigér | redigér wikikode]

Nogenlunde i midten af Bagsværd Sø ligger øen Gåseholm, der har et areal på ca. 2.600 m2. Den bebos af forskellige fuglearter, herunder svaner. Øen har tidligere heddet Kalveholm, Hytteholm og Blæseholm.[3]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Gladsaxe KommunevåbenStub
Denne artikel om geografi i Gladsaxe Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi