Bajkalsøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg


Bajkalsøen
Olchon1.jpg
Shaman-stenen på Olchon-øen
Sted Rusland
Tilløb Selenga, Chikoy, Khilokh, Uda, Barguzin, Øvre Angara
Afløb Angara
Afvandingsareal 560.000 km²
Maks. længde 636 km
Maks. bredde 79 km
Overfladeareal 31.500 km²
Middeldybde 740 m
Maks. dybde 1.680 m
Vandvolumen 23.000 km³
Gennemløbstid 350 år
Omkreds1 2.100 km
Vandspejlskote 456 m
Tilfrosset Januar-Maj
Øer 22, bl.a. Olchon
Byer Irkutsk
1 En søs omkreds er ikke en veldefineret størrelse

Bajkalsøen (russisk: Озеро Байкал, tr. Ozero Bajkal) er en i det sydlige Sibirien i Rusland mellem (overvejende mod vest) det oblast, der har navn efter byen Irkutsk og (overvejende mod øst) den russiske republik Burjatien også kaldet Burjatia, Buryatia, og Burjætiske Republik[1].

Bajkalsøen er den største ferskvandssø i Asien med et areal på 31.494 km². Det er den dybeste sø i verden med en dybde på 1.680 m, og samtidig er det den sø i verden, der har det største volumen af vand, idet den rummer 20 procent af jordens samlede ferskvandsmængde.

Kort over Bajkalsøen

Den er jordens ældste sø, omkring 25-30 millioner år gammel. De fleste andre store søer i verden er ikke mere end 5.000-10.000 år gamle. De blev til efter den seneste istid, hvor store huller i landskabet blev fyldt med vand. Bajkal blev ikke dækket af is under istiden, og en stor del af søens flora og fauna er intakt. 93 % af dyrearterne er endemiske for Bajkalsøen. Det er f.eks. nerpaen, også kaldet Bajkalsælen, og laksefisken omul.

Geologer mener, at søen opstod som følge af et gigantisk jordskælv for ca. 35 mio. år siden, da det indiske subkontinent ramte Asien. Efter jordskælvet og i forbindelse med kontinentsammenstødet rejste Himalayabjergene sig, og der blev slået en revne i jordskorpen fra Sibirien og ud til det Okhotske Hav ved Stillehavet. Søen rammes hvert år af 2000 rystelser og jordskælv, dvs. flere om dagen. Dette gør faktisk, at søen bliver større og større for hvert år, omkring 1-2 cm bredere og dybere. Dette menes også at være grunden til dens høje alder.

Angara er den eneste flod, der har sit udspring i Bajkal, og den løber vestpå væk fra søen og ud i den store sibiriske flod Jenisej. 336 store og små floder har til gengæld deres udløb i Bajkal. Den største flod, der løber ud i søen, er Selenga, som leverer halvdelen af søens vand.

I 1996 blev Bajkalsøen optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Lademanns Multimedia Leksikon 2001.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Russisk geografi Stub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 53° 30′ N, 108° 12′ Ø