Balmoral Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Balmoral Castle.

Balmoral Castle er et slot i Royal Deeside, Aberdeenshire, Skotland. Det ligger tæt ved landsbyen Crathie, 10 kilometer vest for Ballater og knap 11 kilometer øst for Braemar.

Balmoral har været en af den britiske kongefamilies residenser siden 1852, da bygningen og jorden blev købt privat af prins Albert, dronning Victorias prinsgemal. Det er fortsat blandt kongefamiliens private ejendomme og er ikke ejet af kronen.

Kort efter Balmoral Castle blev købt af kongefamilien, måtte man erkende, at det eksisterende hus var for småt, og man besluttede at bygge et nyt slot på stedet med William Smith fra Aberdeen som arkitekt. Prins Albert havde stor indflydelse på den endelige udformning af slottet, som er bygget i skotsk baroniel stil. Da det nye slot stod færdigt i 1856, lod man det gamle rive ned. Balmoral er klassificeret af Historic Scotland som en fredet bygning i kategori A.[1]

Kongefamilien har over årene opkøbt store arealer omkring slottet, som i dag dækker et areal på omkring 20.000 hektar. På godset drives der land- og skovbrug, og der er besætninger af skotsk højlandskvæg og ponyer.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 57°02′27″N 3°13′48″V / 57.04083°N 3.23000°V / 57.04083; -3.23000