Bamberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bamberg
Alte Hofhaltung i Bamberg.
Alte Hofhaltung i Bamberg.
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Bamberg
Bamberg (Tyskland)
Bamberg
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Bayern
Admin. region Oberfranken
Kreis Kreisfri by
Overborgmester Andreas Starke (SPD)
Statistiske data
Areal 54,58 km²
Højde 230 - 386 m
Indbyggere 70.063  (01/06/2006)
 - Tæthed 1.284 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade BA
Postnr. 96001–96052
Tlf.-forvalg 0951
Hjemmeside www.stadt.bamberg.de

Koordinater: 49° 53′ 30″ N, 10° 53′ 30″ Ø

Bamberg indre by
UNESCO Verdensarvsområde
Bamberger Dom.jpg
Bamberg domkirke
Land Tyskland
Type Kultur
Sted Bamberg i Bayern
Kriterie (ii)(iv)
Reference 624
Indskrevet 1993
Oversigtskort
[[image:{{Kortpositioner {{{landkort}}}
250px|Bamberg indre by ({{Kortpositioner {{{landkort}}} name}})]]
<div style="position: absolute; z-index: 2;

top: Udtryksfejl: Uventet tegnsætning-tegn: "{"%;


left: Udtryksfejl: Uventet tegnsætning-tegn: "{"%;

height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0; line-height: 0;">
Bamberg indre by
Bamberg indre by
{{{korttekst}}}


Bamberg er en by i Franken i fristaten Bayern. Byen har et areal på 54,58 km² og har 70.063 indbyggere (2006). Den er sæde for et universitet og et katolsk ærkebispedømme og er desuden en vigtig øl- og forvaltningsby. Bambergs maleriske, middelalderlige og barokke gamle bydel med blandt andet Bamberg domkirke hører til UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Geografi

Den frankiske kejser- og bispeby ligger i det frugtbare område mellem floden Regnitz' to arme. 6,8 km nord for bymidten løber den ud i floden Main. Bamberg ligger også ved den nordlige ende af Main-Donau-Kanalen, der forbinder Europas to store flodsystemer Rhinen og Donau. Regnitzdalen strækker sig mod syd indtil Fürth, i øst ligger det Fränkische Schweiz, i nordøst og vest dalen Maintal, i nordvest Naturpark Haßberge og i vest Steigerwald. Byen grænser til de omliggende kommunerne (fra nord) Gundelsheim, Memmelsdorf, Litzendorf, Strullendorf, Pettstadt, Stegaurach, Bischberg, Oberhaid og Hallstadt.

Byområdet har et areal på 54,58 km². Fra nord til syd er der 9,6 kilometer, fra øst til vest 9,7 kilometer. Den gamle by ligger på øen mellem begge Regnitzarme og vest for den venstre Regnitzarm domkirkemuseet Domberg. Senere bredte byen sig særlig mod øst.

Historie

Byen nævnes første gang i 902. Kejser Henrik 2. gjorde Bamberg til bispesæde i 1007 for at fremme omvendelsen af folkene øst for Bamberg til kristendommen. I et kort tidsrum var byen centrum i det tysk-romerske rige. Henrik og hans hustru Kunigunde er begge begravet i katedralen.

I 1647 blev byens universitet grundlagt som Academia Bambergensis. Universitetets navn er i dag Otto-Friedrich-Universität.

I de følgende århundreder var Bamberg styret af sine fyrstebiskopper, som opførte en række monumentale bygningsværker. Bamberg mistede sin uafhængighed i 1802 og blev del af kurfyrstendømmet, det senere kongerige, Bayern.

Efter første verdenskrig, da kommunister greb magten i dele af Bayern og udråbte en sovjetrepublik under navnet Den bayerske rådsrepublik, flygtede den bayerske regering fra München til Bamberg, hvor den opholdt sig indtil frikorps og regeringshæren havde generobret hovedstaden.

Uddannelse

Bambergs universitet, Otto-Friedrich-Universität, tilbyder uddannelser indenfor bl.a. humaniora i historiske bygninger i byens centrum, samfundsvidenskab og økonomi i nyere bygninger i byens udkant.

Desuden er der flere grund- og realskoler, flere gymnasier og faghøjskoler.

Seværdigheder

Bambergrytteren fra 1200-tallet

Bamberg domkirke til Sankt Peter og Sankt Georg er en af de tyske kejserdomkirker og med sine fire tårne det dominerende bygningsværk i den gamle bydel. I kirken findes den berømte Bambergrytter, graven til det eneste helgenkårede kejserpar i det tysk-romerske rige (Henrik 2. og Kunigunde) og den eneste pavegrav (Pave Clemens 2.) i Tyskland og nord for Alperne. Kirken er som en del af Bamberg indre by fra 1993 på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Det historiske bygningskompleks "Alte Hofhaltung" fra det 15. århundrede består af tidligere beboelse og erhversbygninger. I 15- og 1600-tallet var det bisperesidens. Forløberen for "Alten Hofhaltung" var Castrum Babenberg og den tidligere Pfalz Kaiser Heinrichs II. og omfattede siden bispedømmets grundlæggelse i 1007 biskoppens beboelse. Efter at bygningen af Domberg var færdig, stod Alte Hofhaltung, der i sin kerne stadig har rester af palads og kapellet fra det 11. århundrede, mellem domkirken i syd og det nye residens i nord. Efter fyrstebiskoppens flytning til et nyt palads blev bygningen benyttet som kancelli, bibliotek og rådstue. I dag huser bygningerne foruden Katharinenkapellet det historiske bymuseum. Katharinenkapellet benyttes i dag til vielser og hver lørdag - søndag fra maj til oktober opføres der et spil om byens 1000 årige historie. Om sommeren afvikles ligeledes hvert år Calderon-festspillene.

 • Alte Hofhaltung, bisperesidensen i 15- og 1600-tallet
 • Neue Residenz, residens for biskopperne fra 1600-tallet med Staatsgalerie
 • Det gamle rådhus bygget 1386 midt i Regnitzfloden, tilgængelig fra to broer
 • Klein-Venedig (Lille Venedig), en koloni af pittoreske fiskerboliger langs Regnitz

Teatre og museer

 • E.T.A.-Hoffmann-Theater
 • Historisches Museum, Domplatz 7
 • Stadtgalerie Villa Dessauer, Hainstraße 4a
 • Sammlung Ludwig, Obere Brücke 4
 • Bamberger Krippenmuseum
 • Brauerei-Museum (bryggeri-museum)
 • Diözesanmuseum
 • E.T.A.-Hoffmann-Haus
 • Feuerwehrmuseum
 • Gärtner- und Häckermuseum
 • Holographiemuseum Holowood
 • Missionsmuseum, Missionshaus Bug
 • Museum der Kommunikations- und Bürogeschichte
 • Museum für Frühislamische Kunst
 • Naturkunde-Museum
 • Polizeigeschichtliche Sammlung Bayern

Kulinariske specialiteter

I den traditionsrige ølby Bamberg ligger stadig ni privatbryggerier, som sørger for et ganske enestående udvalg af øl. En særlig specialitet er den bambergske Rauchbier (røget øl).

Biblioteker

Personligheder

Galleri

Eksterne henvisninger