Banestien Hadsund Gistrup
Sammenskrivningsforslag Artiklen Banestien Hadsund Gistrup er foreslået føjet ind i Aalborg-Hadsund Jernbane. (Siden september 2020) Diskutér forslaget |
Det er muligt at cykle ad den tidligere Aalborg-Hadsund Jernbane fra Hadsund til Gistrup. Turen er 50 km. Langt det meste af stien er asfalteret.
Stiens forløb
[redigér | rediger kildetekst]Langt hovedparten af ruten er asfalteret, men igennem nogle af byerne må man forlade banen, og finde den igen på den anden side.
- Mellem Hadsund og Kongerslev følger man blot den asfalterede banesti Regional cykelrute 21
- Mellem Kongerslev og Storvorde er banen en lokal, ikke skiltet sti, så her er der behov for et kort f.eks. http://railtrails.dk/banestier.html
- Mellem Storvorde og Gistrup bliver banen til Limfjordsruten, banestien slutter i Gistrup men cykelruten fortsætter til Aalborg
Tilknyttede stier
[redigér | rediger kildetekst]Naturstien Havndal - Hadsund
[redigér | rediger kildetekst]Randers - Hadsundbanen er asfalteret fra Hadsund Syd til Åmølle.
Mellem Åmølle og Havndal er den udlagt til grusbelagt natursti.
Se http://railtrails.dk/banestier.html Midtjylland: Havndal - Hadsund
Cykelsti Gistrup - Aalborg
[redigér | rediger kildetekst]Fra Gistrup til Aalborg er der separate cykelstier (Limfjordsruten).
Nordsøruten
[redigér | rediger kildetekst]Banestien indgår i The North Sea Cycle Route, som er en 6.000 km lang cykelrute rundt om Nordsøen gennem Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, England, Skotland, Norge og Sverige.
Udbygning
[redigér | rediger kildetekst]Ideen om etablering af en regional cykelsti har eksisteret siden banen blev nedlagt i 1969.
Skørping byråd ville hellere sælge arealerne til de landmænd, som mange steder allerede havde inddraget banearealet i driften. Danmarks Naturfredningsforening besluttede derfor at rejse fredningssag for strækningen mellem Lindenborg å og Hadsund.
I 1978 blev der afsagt fredningskendelse, og banearealerne fra Vaarst i Aalborg Kommune til Visborg i Hadsund kommune blev sikret og overdraget til Nordjyllands amtsråd.
I 1984 etablerede Nordjyllands amt cykelsti på den gamle bane fra Veddum til Visborg og i 1988 hele vejen fra Hadsund til Kongerslev.
Strækningen fra Kongerslev til Storvorde blev ikke inddraget i den officielle cykelrute.
Faciliteter
[redigér | rediger kildetekst]Der er langs naturstien oprettet primitive overnatningspladser, hvor der er etableret shelter, multtoilet og vandhane. De findes i Veddum (https://udinaturen.dk/shelter/3537), Bælum (https://udinaturen.dk/shelter/6760), Komdrup (https://udinaturen.dk/shelter/388) og Lundby Krat (https://udinaturen.dk/shelter/386)
Galleri
[redigér | rediger kildetekst]-
Rasteplads ved Vaarst
-
Skelund Kirke set var cykelstien. Ved graverhuset er der borde og bænke samt adgang til toilet. Vil man se kirken bør man ringe til graveren dagen før
-
Snevolde ved Veddum
-
Solpletten en rasteplads ved Solbjerg Station
-
Rasteplads i Solbjerg Sønderskov
Eksterne kilder/henvisninger
[redigér | rediger kildetekst]- https://udinaturen.dk/
- http://railtrails.dk/banestier.html
- http://www.lgbertelsen.dk/Banestier.html
- https://www.fredninger.dk/fredning/stien-paa-hadsundbanen/
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata. |