Bankier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Bankier (udtale: [baŋki’e]?) er en forretningsmand, der driver den under bankvæsen henhørende virksomhed, såsom vekseldiskontering, udlån, køb og salg af veksler i udlandet, inkassationer, handel med værdipapirer, fremmed mønt, papirspenge og kuponer, negociering af lån, stiftelse af aktieselskaber osv.

I Danmark gives ikke borgerskab som bankier; men de, der driver de herhenhørende virksomheder, har i reglen borgerskab enten som grosserere eller veksellerere. De sidstnævnte adskiller sig fra de førstnævnte ved, at de i almindelighed holder åben butik for omveksling af fremmed mønt og lignende, og derved, at de sammen med vekselmæglerne deltager i notering af børskurser for obligationer og aktier. Den bankier, der ikke har beksellererborgerskab, må derfor, når han ønsker at købe eller sælge ved noteringen, benytte en veksellerers eller vekselmæglers mellemkomst. Ved diskontering af veksler spiller bankieren ofte en mellemmands rolle mellem bankerne og det kreditsøgende publikum. Da bankerne ofte er bundne til bestemte regler – såsom fordringen om mindst to navne på vekslerne – og ikke kan have nøjagtigt kendskab til alle forretningsdrivende, er det ikke sjælden tilfældet, at vedkommende får sin veksel diskonteret af en bankier, der kender ham personlig, og som derefter endosserer vekslen og atter får den diskonteret i en bank. For ulejligheden og risikoen beregner han sig en provision.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

ØkonomiStub
Denne artikel om økonomi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.