Bartolomé de Carranza

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Bartolomé de Carranza.

Bartolomé de Carranza (15032. maj 1576) var en spansk prælat.

Carranza var dominikanermunk, Prof. i Teologi i Valladolid, Medlem af Konciliet i Trient 1545-48, hvor han med Kraft optraadte for en Reform af den kirkelige Disciplin. Som Infanten Filip’s Skriftefader fulgte han med denne til England, hvor han opflammede Dronning Maria til at forfølge Protestanterne. 1557 blev C. Ærkebiskop i Toledo, Spaniens Primas, og hermed begyndte hans Lidelseshistorie. Han blev anklaget for falsk Lære og kastet i Fængsel 1559. I 8 Aar sad han i Inkvisitionsfængslet i Valladolid, i 9 Aar i Engelsborg i Rom. 1576 blev han dømt til højtidelig at afsværge 16 lutherske Sætninger, som han mistænktes at hylde. Kort efter døde han i Dominikanerklostret Maria sopra Minerva i Rom. C. er en af Hovedmændene for den saakaldte sp. Reformation, som med Opretholdelse af den hierarkiske Forfatning ønskede strengere Tugt, mere levende Fromhed og nøjere Studium af den hellige Skrift.

External links[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.