Bashar al-Assad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bashar al-Assad
Syriens præsident
Nuværende
Overtaget embede 
17. juli 2000
Foregående Hafez al-Assad
Personlige detaljer
Født 11. september 1965 (49 år)
Damaskus, Syrien
Nationalitet Syrien Syrien
Politisk parti Ba'ath-partiet
Ægtefælle(r) Asma al-Assad
Alma mater Universitetet i Damaskus/Londons universitetshospital
Profession Politiker, øjenlæge
Religion Alawit
Bashar med konen Asma i Moskva, 2008.

Bashar Hafez al-Assad (بشار حافظ الأسد) (født 11. september 1965) er Syriens præsident (siden juni 2000) og søn af den tidligere præsident Hafez al-Assad.

Han er alawit og formand for det syriske Ba'ath-parti (ikke at forveksle med det irakiske), der baserer sig på en kombination af pan-arabisk nationalisme og socialisme.

Han er uddannet læge fra Universitetet i Damaskus i 1988 og har tidligere arbejdet som læge i den syriske hær. I 1992 tog han til Storbritannien og specialiserede sig i oftalmologi (øjensygdomme) på Londons Universitetshospital. Han tituleres stadig Doktor af mange syrere. Bashar viste ingen interesse i politik og Hafez havde forventet at Bashars storebror Bassel al-Assad skulle overtage faderens rolle. I 1994 døde Bassel al-Assad i et trafikuheld og Bashar blev indkaldt til hæren. Da faderen døde i 2000 blev Bashar enstemmigt valgt til leder af hæren, formand for ba'ath-partiet og præsident af Syrien. Bashar har lavet en del reformer i sin tid, bl.a. har han lukket det berygtede Mezzeh-fængsel og frigivet en række politiske fanger.

I 2011 fortalte Bashar i et interview til Wall Street Journal at han betegner sig selv som modstander af Israel og Vesten. Han er nært allieret med Rusland, Kina, Iran og Hizbollah.

Personlige liv[redigér | redigér wikikode]

Bashar taler udover arabisk flydende engelsk og fransk. I december 2000 giftede han sig med Asma al-Assad, en britisk statsborger af syrisk oprindelse. Parret har tre børn. I 2001 fik de deres første barn opkaldt efter faderen Hafez al-Assad, i 2003 fik de Zein og i 2004 Karim.

Borgerkrig i Syrien[redigér | redigér wikikode]

Syrien har siden 2011 befundet sig i borgerkrigslignende tilstande. FN vurderer, at konflikten har kostet flere end 200.000 mennesker livet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Politiker Stub
Denne politikerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi