Beltane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Beltane-bål på Butser Ancient Farm.

Beltane eller beltaine[1][2] er et angliseret navn for den gæliske majdag-festival. Normalt afholdes den 1. maj eller omkring halvvejs mellem forårsjævndøgn og sommersolhverv. Historisk har det været afholdt i Irland, i Skotland og på Isle of Man. På irsk er navnet på festivalen Lá Bealtaine, på skotsk gælisk Là Bealltainn og på manx gælisk Laa Boaltinn/Boaldyn. Det er en af de fire gæliske helligdage sammen med Samhain, Imbolc og Lughnasadh; og minder om den walisiske Calan Mai.

Beltane nævnes i den tidligste irske litteratur, og det associeres med vigtige begivenheder i irsk mytologi. Det markerer starten på sommeren, og var det tidspunkt, hvor kvæget blev drevet ud til deres sommer-græsningsområder. Der blev udført ritualer for at beskytte husdyrene, kornet og menneskene. Der blev brændt særlige bål, og deres flammer, røg og aske blev tilskrevet særlige beskyttende kræfter. Disse sammenkomster blev akkompagneret af en fest, og der blev spist og drukket ved aos sí.

I midten af 1900-tallet uddøde fejringen af beltane, men visse elementer blev dog vedligeholdt som kulturelle arrangementer nogle steder. Siden slutningen af 1900-tallet har bl.a. wicca'er opfattet beltane som en religiøs helligdag.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Beltane". Dictionary.com. Hentet 1. maj 2014. 
  2. ^ "Beltane". Merriam-Webster Dictionary. Hentet 1. maj 2014. 
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.