Benue (delstat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Benue
Provins
Solnedgang ved Benuefloden
Solnedgang ved Benuefloden
Land Nigeria Nigeria
Hovedstad Makurdi
Areal 34.059 km²
Indbyggertal 5.181.652 (2005)
 - tæthed 152
Oprettet 3. februar 1976
Provinsleder Gabriel Torwua Suswam
Benue (delstat)
Benue (delstat)

Benue en delstat i den sydøstlige del af Nigeria. Den har fået sit navn efter floden Benue. Delstaten, som blev oprettet i 1976, har godt 5,1 millioner indbyggere, og hovedstaden er byen Makurdi. I 1991 dannedes af den vestlige del af Benue sammen med den østlige del Kwara delstaten Kogi.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Delstaten grønser mod nord til delstaten Nassarawa, mod sydvest til delstaten Ebonyi og Enugu, mod sydvest til delstaten Cross River og landet Kamerun, mod vest til delstaten Kogi og mod øst til delstaten Taraba.

Inddeling[redigér | redigér wikikode]

Delstaten er inddelt i 23 Local Government Areas med navnene: Agatu, Apa, Apo, Bukuru, Gboko, Guma, Gwer East, Gwer West, Katsina-Ala, Konshisha, Kwande, Logo, Makurdi, Obi, Ogbadibo, Ohimini, Oju, Opkokwu, Oturpko, Tarka, Ukum, Ushongo og Vandeikya.

Natur[redigér | redigér wikikode]

Den største del af delstaten består af et sletteland, Benueplateauet, med højere partier i sydøst ved grænsen til nabolandet Kamerun. Floden Benue løber gennem den nordlige del af delstaten.

Befolkning[redigér | redigér wikikode]

Befolkningen tilhører flere etniske grupper, med tiv, idoma og igala som de største.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

Landbrug er det vigtigste erhverv., med avl af Yams, hirse, durra, jordnødder og kassava til lokal brug, og sojabønner, bomuld, majs og ris for eksport. I delstaten findes mindre forekomster af kul, olie, kalksten, salt og guld, og store forekomster af tin og marmor. Industrien er endnu begrænset, med levnesmiddelindustri som den vigtigste. Hovedstaden Makurdi er en vigtig flodhavn ved Benuefloden.[1]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Benue. (2012-03-16) I Store norske leksikon. Hentet fra http://snl.no/Benue/delstat_i_Nigeria

Koordinater: 7°10′N 8°47′Ø / 7.167°N 8.783°Ø / 7.167; 8.783