Berberhøne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Berberhøne
Berberhøns
Berberhøns
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Galliformes (Hønsefugle)
Familie Phasianidae (Fasanfugle)
Slægt Alectoris
Art A. barbara
Videnskabeligt artsnavn
Alectoris barbara
Bonnaterre 1791
Hjælp til læsning af taksobokse
Berberhønens æg

Berberhønen (Alectoris barbara) er en fasanfugl inden for ordenen af hønsefugle. Den har sit naturlige udbredelsesområde i Nordafrika, og den yngler desuden på Gibraltarklippen[1] og på de Kanariske Øer (Ssp Alectoris barbara koenigi).[2] Den er indført i Portugal og på Madeira, men der er ikke meldt om forekomster på denne ø for nylig. Endvidere findes den på Sardinien. Arten er tæt beslægtet med den vesteuropæiske fasanfugl, rødhønen (Alectoris rufa).

Den 33–36 cm lange fugl er standfugl, der lever i tørre, åbne og ofte bakket land. Den bygger rede i en sparsomt beklædt fordybning i jorden, hvor hunnen lægger 10-16 æg. Berberhønen lever af frø fra en række planter samt af insekter i nogen grad.

Berberhønen er en buttet fugl med gråbrun ryg, gråt bryst og rødbrun underkrop. Hovedet er lysegråt med en bred rødbrun krave. Siderne er hvide med rødbrune striber, og benene er røde. I forhold til rødhønen er de største forskelle hovedet og mønsteret på halsen.

Når fuglen forstyrres, løber den væk frem for at flyve, men den kan godt flyve kortere strækninger. Dens sang er ret højlydt og lyder noget i retning af tre-tre-tre-tre-tre-cheeche-tre-tre-tre. Berberhønen er nationalfugl i Gibraltar.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "The Gibraltar Bird List". The Gibraltar Ornithological & Natural History Society. November 2009. Hentet 2012-08-30. 
  2. ^ P.M. Gómez og A.C. Sosa. Aves de Zona Bajas. Avifauna Canaria II (spansk). s. 55. 
FuglSpire
Denne artikel om fugle er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.