Berlins U-Bahn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
U-Bahn
Overblik
Type Undergrundsbane
Lokalitet Berlin
Antal stationer 173
Antal linjer 10
Dagligt passagertal 1.400.000
Drift
Åbnet 1902
Ejer(e) Berliner Verkehrsbetriebe (BVG)
Operatør(er) Berliner Verkehrsbetriebe (BVG)
Teknisk
Strækningslængde 146,3 km
Sporvidde 1.435 mm
Strækningshastighed 72 km/t
Et af Berlins nyeste U-banetog - Bombardier type H/HK
Ældre U-banetog af typen EIII
U-bahn Berlins linjenet
Olympia-Stadion, en af stationerne på U2-linjen.

Berlins U-Bahn er Berlins undergrundsbane. Den blev indviet i 1902 og består i dag af 10 linjer med i alt 173 stationer. Skinnenettet er i alt 146,3 km langt. Togene kører med et interval på to-fem minutter i myldretiden, mens der resten af dagen er 7-12 minutter mellem afgangene. Årligt kører U-Bahn-togene 132 mio. km og transporterer 400 mio. personer.

U-Bahn udgør sammen med sporvogne, S-tog, busser og færger det kollektive trafiktilbud i Tysklands hovedstad Berlin. U-Bahn forbinder bydele og forstæder med hinanden.

Banenettet[redigér | rediger kildetekst]

80 procent af U-Bahns skinnenet er beliggende under jorden, særligt i de centrale områder. Nogle centrale strækninger ligger i plan og andre er højbane.

Banerne bliver vedligeholdt af det kommunalt ejede trafikselskab Berliner Verkehrsbetriebe (BVG). BVG vedligeholder strækningerne, kører togene og udfører billetkontrol.

U-Bahn er elektrificeret, med strømforsyning via tredjeskinne, ligesom byens S-Bahn.

Linje U55, fra den nye hovedbanegård, (Lehrter Bahnhof), over Bundestag (Parlamentet) til Brandenburger Tor, blev indviet 8. august 2009. I 2020 blev der åbnet endnu en linje mellem Brandenburger Tor og Alexanderplatz som en sammenknytning med den eksisterende linje U5 (deraf linjenummeret).[1]

Skjulte anlæg[redigér | rediger kildetekst]

Gennem anlæggets historie har der været lavet forsøg samt påbegyndt anlæg, som af den ene eller anden grund aldrig er blevet gjort færdige.

AEG-tunnelen blev påbegyndt i 1895 af AEG i bydelen Wedding og var en konceptbane på sammenlagt 270 meter. Den kom aldrig i drift, men blev brugt som arbejdstunnel frem til omkring 1914. Den findes stadigvæk, men der er ingen offentlig adgang.

Linjenet[redigér | rediger kildetekst]

Signal
Zurückbleiben bitte udtalt over højtalerne i Berlins U-Bahn.

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (engelsk)

Berlins U-Bahn består af ni linjer:

Andre tyske byer med U-Bahn[redigér | rediger kildetekst]

München U-Bahn, Nürnberg og Hamburg har også et U-Bahnsystem – bygget over samme princip. I de over 50 tyske sporvogns- og letbanesystemer er der også mange tunnelstrækninger, der ligner de "klassiske" U-bahn-systemer lidt.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "BVG will verlängerte U5 am 4. Dezember eröffnen" [BVG will open the U5 on 4 December] (tysk). rbb24. 2020-08-24. Arkiveret fra originalen 5. februar 2021. Hentet 2020-11-30.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.