Bernadette Soubirous

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bernadette Soubirous

Bernadette (Marie-Bernarde) Soubirous (7. januar 184416. april 1879), helgen som har modtaget en snes åbenbaringer af Jomfru Maria i en grotte ved Lourdes, hun bliver kun 35 år gammel.

Torsdag den 11. februar 1858 bliver Bernadette sammen med en lillesøster og en veninde sendt ud for at samle brænde til komfuret. Ved klippen Massabielle ("den store klippe") ved floden Gave ser Bernadette en skikkelse i en grotte. Efter flere åbenbaringer spørger Bernadette kvinden, hvem hun er, og hun svarer: "Jeg er den ubesmittede undfangelse" ("Qué soy ér immaculada counceptiou!").

Efter den fransk-tyske krig i 1870 bliver stedet Europas mest besøgte valfartssted. Og der begynder at indtræffe bemærkelsesværdige helbredelser ved kilden. En blind mand får synet igen, da han vasker ansigtet i vandet.

For at undslippe de nysgerrige søger Bernadette tilflugt i ordenen De Barmhjertige Søstres kloster Saint-Gildard i Nevers ved Loire i Midt-Frankrig. Hendes helbred er svagt, og hun forlader aldrig klostret siden. Bernadette gravlægges på klosterets kirkegård.

Da man i september 1909 åbner hendes grav i forberedelserne til hendes saligkåring, er hendes legeme uden spor af forrådnelse. Nu hviler Bernadette i en kiste i klosterkapellet i Nevers, iført sin sorte ordensdragt. Efter hendes død accepterer kirken Bernadettes hændelser som åbenbaringer (hvad der vel at mærke ikke forpligter den enkelte katolik til at godtage dem!).

Bernadette bliver saligkåret den 14. juni 1925 og helgenkåret den 8. december 1933 af pave Pius 11. – på festdagen for Jomfru Marias ubesmittede undfangelse.

Hvert år valfarter mere end 1.000.000 mennesker fra hele verden til Lourdes.

Det faktiske antal årlige pilgrimme er p.t. (2006) 6 millioner.

Kilde/ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  • Søren Sørensen