Bernardo Tasso

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Bernardo Tasso

Bernardo Tasso.jpg

Personlig information
Født 11. november 1493Rediger på Wikidata
BergamoRediger på Wikidata
Død 5. september 1569 (75 år)Rediger på Wikidata
MantovaRediger på Wikidata
Nationalitet Italien Italiensk
Barn Torquato TassoRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Università degli Studi di PadovaRediger på Wikidata
Beskæftigelse Skribent, digterRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bernardo Tasso (11. november 1493 i Bergamo5. september 1569 i Ostiglia) var en italiensk digter.

Som mange af den tids digtere tilbragte han største delen af sit liv ved forskellige italienske stormænds hof. I 1532 kom han i fyrsten af Salernos, Ferrante Sanseverinos, tjeneste, og da denne 1552 forlod Italien og bosatte sig i Frankrig, stod Tasso ved hans side, skønt han derved måtte finde sig i at se sit gods konfiskeret og selv blive landsforvist.

Han skiltes herved fra sin hustru Porzia, som han elskede højt, og fra sine sønner, hvoraf den ene, Torquato, langt skulle overgå faderen i berømmelse. Da Tasso nogle år senere kom tilbage til Italien, ramtes han i Rom af efterretningen om Porzias død. Mange af de smukkeste digte i hans Cansoniere er inspirerede af mindet om hende.

I Sorrent, hvor han inden sin landsforvisning tilbragte sit otium sammen med familien, begyndte han 1542 sit hovedværk, heltedigtet Amadigi, hvortil han tog hovedemnet fra den spanske Amadisroman, men heri har han indflettet flere andre episoder og fantastiske skildringer.

Som mønster for den ydre form følger han Ariosto, og digtet er som Orlando furioso skrevet i oktaverim. Digtet gjorde stor lykke; et andet heltedigt Il Floridante nåede han ikke at fuldende, og det blev først udgivet efter hans død af sønnen Torquato. Han har også udgivet en stor samling breve, som er interessante i historisk og litteraturhistorisk henseende.

Kilder[redigér | redigér wikikode]