Bernhard Olsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bernhard Olsen

Personlig information
Født 9. september 1836 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 17. juli 1922 (85 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Tegner Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Bernhard Olsen mellem løverne ved den gamle indgang til Frilandsmuseet. Bag ham den lille indgangsbygning, der bl.a. rummede udstilling af ting fra Island.
Foto: Peter Elfelt

Rasmus Ulrik Bernhard Olsen (9. september 1836 i København17. juli 1922 smst) var en dansk museumsmand, der grundlagde Dansk Folkemuseum og Frilandsmuseet og var leder af disse henholdsvis 1885-1920 og 1897-1920.

Bernhard Olsen var uddannet tegner og xylograf og i en årrække medarbejder ved Illustreret Tidende. Han deltog i deltog i krigen 1864 som løjtnant, og 1868-85 var han kunstnerisk direktør for Tivoli. Ved en kunstindustriel udstilling i København 1879 tilbød han skabe en afdeling for landbokulturen og skabte derved grundstammen for sit museum, Dansk Folkemuseum, der fik til huse på Vesterbrogade i Panoptikonbygningen, der blev navngivet efter det panoptikon, som han oprettede her i samarbejde med arkitekter og kunstnere. Ved at arrangere de museale tableauer i interiører skabte han en ny museal udstillingsform på dansk grund. Museets pladsforhold blev dog efterhånden utilstrækkelige, og i 1930'erne blev det overflyttet til Nationalmuseet. Samtidig var det i 1900 lykkedes Olsen at erhverve arealer til sit parallelle initiativ for almuekulturen, Frilandsmuseet ved Kongens Lyngby, hvor de første bygninger kunne rejses i 1901.

Han var medlem af bestyrelsen for Musikhistorisk Museum fra 1897, Ridder af Dannebrog og Dannebrogsmand. Han skrev flere bøger om kulturhistorie, museumsvæsen og folklore.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]