Bernhard af Clairvaux

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 15. jun 2015, 13:47 af KnudW (diskussion | bidrag) KnudW (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Dipsacus fullonum bot, fjerner ændringer fra 87.59.177.132 (diskussion | bidrag))
Spring til navigation Spring til søgning
Bernhard af Clairvaux

Bernhard af Clairvaux (109020. august 1153)

Bernhard var af burgundisk aristokratisk slægt. Han blev munk i Citeaux i 1112 og i 1115 abbed for det nyanlagte kloster i Clairvaux i Frankrig, hvor han levede til sin død. Klosteret blev udgangspunkt for Cistercienserordenen, der spredte sig i hele Nordeuropa, bl.a. til Danmark og til Portugal.

Bernhards mystik

For Bernhard skal livet afspejle det guddommelige, og mennesket skal selv skabe sin egen forbindelse til Gud ved at leve sit liv i overensstemmelse med Bibelen. De hellige skrifter er et middel for mennesket til at slippe af med den synd, der er i den menneskelige natur. Den fysiske placering af det mystiske ritual her på Jorden er vigtig. Steder, hvor forbindelsen til Gud er stærk, er der bedre mulighed for at modtage nåden, og derfor lægger Bernhard vægt på disciplinering af kroppen gennem en munkeordens regler for sammen med de andre munke at skabe de rette betingelser på Jorden.

Politisk indflydelse

Bernhard af Clairvaux opildnede i Vézelay i 1146 kongerne og masserne til at indlede det andet korstog ved at opfordre til kamp i Det Hellige Land.

Bernhard var involveret i filosofiske diskussioner med flere lærde som strid med Peter Abelard.

Han blev kanoniseret i 1174. Navnedag 20. august.

Se også

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


ReligionSpire
Denne religionsrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi