Bernhard von Langenbeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Bernhard von Langenbeck

Bernhard Rudolf Konrad von Langenbeck (9. november 181029. september 1887) var en tysk kirurg og generallæge.

Bernhard von Langenbeck studerede medicin i Göttingen og fik 1835 doktorgraden på en afhandling om nethindens indre struktur. I 1842 blev han professor i kirurgi ved universitetet i Kiel, som på det tidspunkt endnu var dansk. I 1848 kom han til Charité-hospitalet i Berlin hvor han var chef og professor til 1882. I hans tid blev Charité´en europæisk centrum for kirurgiens udvikling. Blandt hans elever var nogle af kirurgiens senere store navne som Theodor Billroth, Friedrich von Esmarch og Friedrich Trendelenburg.

I den 1. slesvigske krig 1848 – 50 fungerede Langenbeck i to perioder som generallæge i den slesvig-holstenske hær. I den 2. slesvigske krig 1864 og i den preussisk-østrigske krig 1866 var han generallæge i den preussiske hær.

Langenbeck grundlagde et tidsskrift for kirurgi, som nu videreføres i USA under navnet Langenbecks Archives of Surgery.

Langenbeck udviklede en række kirurgiske instrumenter, som fortsat er i brug. En lang, bred og stump sårhage med retvinklet bøjet blad kaldes endnu for "en langenbeck".

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]