Bernstorff Slot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bernstorff Slot

Bernstorff Slot (især tidligere kaldt slet og ret Bernstorff) i Gentofte er bygget i årene 1759-1765 til udenrigsminister J.H.E. Bernstorff. Det er den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin som har stået for udførelsen af bygningerne. Slottet forblev i familien Bernstorffs eje indtil begyndelsen af 1800-tallet. Senere blev det købt af Christian 8., der brugte det som sommerresidens. I dag er parken offentlig tilgængelig.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Området har langt tilbage i tiden været dækket af skov, Brødskoven. Skoven tilhørte en overgang dronning Sophie Amalie og hun fik den udlagt som dyrehave (kaldet Dronningens Dyrehave ved Gentofte).

Christian 5. anlagde Jægersborg Dyrehave, og Brødskoven blev da omlagt som fasanhave – også kaldet fasaneriet – og i den nordvestlige ende af skoven byggede man Fasangaarden som vogterbolig. Fasaneriet blev nedlagt i 1724, og kort tid efter bliver Fasangaarden moderniseret af hofbygmester Lauritz de Thurah.

Bernstorff overtager i 1752 Fasanhaven og Fasangaarden samt et stykke af Jægersborgs hovmarker. I begyndelsen nøjes Bernstorff med Fasangaarden, men i 1759 påbegynder man byggeriet af det nuværende Bernstorff Slot.

Bernsorff var optaget af fransk kultur og derfor lod han den franske arkitekt Niholas Henri Jardin bygge slottet.

Fasangaarden lå hvor Lille Bernstorff ligger i dag – i parkens nordvestlige hjørne – og Brødskovens placering og omfang svarer stort set til Bernstorff slotspark.

I de følgende år bliver flere landbrugsarealer lagt under slottet, og i 1764 dækkede hovmarkerne Gentoftes, Ordrups og Vangedes jorder. Store dele af dette område var udlagt som høslæt til brug for husarernes heste på Jægersborg Slot, og disse dele af driften var bortforpagtet til Hovmarksgården som lå nordvest for slotsparken.

Slottet set fra sydøst i 1865. Tegning fra Danske Kirker, Slotte, Herregaarde og Mindesmærker.

Bernstoff døde i 1797 og hans to sønner arver slottet indtil 1812 hvor det første gang sælges, herefter skiftede det ejer flere gange og en stor del af jorderne blev solgt fra. I 1839 døde den daværende ejer af slottet, Christopher Mac Evoy, og slot og jorder kom igen under den samme ejer, Peter Hilarius Ferdinand Kalko. Slottet var da i så dårlig forfatning at Kalko planlagde at nedbryde det, men Christian 8., som holdt meget af stedet, overtog det i 1845 efter at prisen var blevet presset i adskillige budrunder. Kongen døde dog allerede i 1848 hvilket igen kastede tvivl over slottets fremtid. I 1854 blev det tildelt kronprinsen (den senere Christian 9.) som sommerbolig og herefter bliver det benyttet af skiftende medlemmer af kongefamilien indtil 1939. Prins Valdemar som på det tidspunkt ejede slottet var gift med Prinsesse Maria af Oreleans. Prinssesen var kunstner men også optaget af brandbekæmpelse og Æresoberst af Københavns Brandvæsen. Da Prins Valdemar døde i 1939 var det derfor nærliggende at slottet overgik til den nyoprettede statens civeile luftværn senere CBU-korpset og Beredskabskorpset.

Den 12. august 1939 blev slottet taget i brug af Beredskabsstyrelsens befalingsmandsskole som kursuscenter, sidenhen Beredskabsstyrelsens Center for Lederuddannelse som har anvendt slottet indtil udgangen af marts 2008, hvor de flyttet til andre lokaler. Udflytningen skyldes stigende husleje og blev besluttet i forlængelse af et større politisk forlig om redningsberedskabets struktur[1]. Slottet er i dag forpagtet som kursus- og konferencecenter[2].

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • L. Gotfredsen: Gentofte, fra istid til nutid (1951)
  • Svend Aage Mørkvig: Jægersborg – fra krongods til byområde, ISBN 87-7717-128-4

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Østergaard, Michael (9. januar 2008). "Farvel til Bernstorff Slot". Villabyerne: s. 1. 
  2. ^ Bernstorff Slot - Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°45′30.48″N 12°33′8.62″E / 55.7584667°N 12.5523944°Ø / 55.7584667; 12.5523944