Bestseller A/S

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Bestseller A/S
Bestseller.JPG
Bestsellers kontorbyggeri ved havnen i Aarhus 2015
Virksomhedsinformation
Branche Modetøj
Nøglepersoner Anders Holch Povlsen, Troels Holch Povlsen og Merete Bech Povlsen
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata
CVR-nummer 88216512Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/88216512Rediger på Wikidata

Bestseller A/S er en international familieejet modetøjsvirksomhed, der blev grundlagt i Danmark i 1975 af Troels Holch Povlsen og Merete Bech Povlsen. Med sine flere end 20 individuelle modemærker leverer virksomheden tøj og accessories til kvinder, mænd, teenagere og børn. BESTSELLERs produkter er tilgængelige online, i brandsenes butikker, i multibrand butikker og i stormagasiner verden over.

Brands[redigér | redigér wikikode]

Bestseller markedsfører og sælger sine produkter under mærkerne Jack & Jones, Junarose, Jaqueline de Yong, Mamalicious, Name it, Noisy May, Object Collectors Item, ONLY, Only & Sons, Pieces, Selected Homme/Femme, Vero Moda, Vila Clothes og Y.A.S. Derudover er butikskæden Normal, der sælger kosmetik og husholdningsvarer til lave priser, også en del af Bestseller koncernen. [1]

Markeder[redigér | redigér wikikode]

Bestsellers brands og produkter er tilgængelige online, i omkring 2.700 brand butikker, 15.000 multi-brand butikker og stormagasiner over det meste af Europa, Mellemøsten, Nordamerika, Latinamerika, Australien og Indien[2].

Organisation[redigér | redigér wikikode]

Bestseller er 100 % ejet af Anders Holch Povlsen (CEO). Merete Bech Povlsen er bestyrelsesformand, mens Troels Holch Povlsen er menigt bestyrelsesmedlem[3]. Bestseller Fashion Group China er et selvstændigt Bestseller firma, som delvist ejes af Holch Povlsen familien[2]

I Danmark er Bestsellers butikker organiseret i aktieselskabet Bestseller Retail Denmark A/S, som ejes af moderselskabet (Bestseller A/S) og ledes af Anders Holch Povlsen.

Bestseller har ingen ejerandele i produktionskæden, men samarbejder med ca. 300 udvalgte leverandører primært i Kina, Indien, Bangladesh, Tyrkiet og Italien. Bestsellers Code of Conduct er med til at sikre en bæredygtig tilgang i samarbejdet med leverandørerne[4].

Arbejdsforhold på Cambodjanske fabrikker[redigér | redigér wikikode]

I juni 2017 dokumenterede det uafhængige medie- og research center Danwatch i samarbejde med det engelske medie The Guardian hvad der er blevet kaldt for "slavelignende forhold"[5] på Bestsellers Cambodjanske tøjfabrikker[6]. Manglende pauser, op til 37 grader inde i arbejdshallerne, manglende ventilationssystemer, samt strenge regler omkring indtagelse af vand og mad ledte til at arbejderne på fabrikkerne besvimede af overanstrengelse [6][7]. Mens de kvindelige arbejdere er nødsaget til at tage overarbejde på grund af den lave løn de modtager, tjener de alligevel ikke tilstrækkeligt til at opretholde et ernæringsniveau som det arbejde de udfører kræver [1].

Kommunikationschef ved Bestseller, Jesper Stubkier, udtalte i forbindelse med en brand på en fabrik i februar 2017 at Bestseller grunlæggende står indenfor den indsats de udøver på de Cambodjanske tøjfabriker[7]. Her måtte arbejderne genoptage tøjproduktionen endda før branden var slukket og røgen havde lagt sig [7]. Mens Danwatchs rapport understreger de kritisable arbejdsforhold, fremhæver Bestsellers kommunikationschef at det høje antal af besvimelser skyldes en kombination af ydre faktorer og kulturelle forhold[7]. Læger, eksperter i arbejdsforhold, NGO´er, fagforeninger og kvinderne selv, derimod, fremhæver at besvimmelserne skyldes hede, overarbejde, sult, tørst og ren udmattelse og paniksituationer [8]. Sidstnævnte dækker over den psykiske belastning for at opnå et levegrundlag, arbejdsulykker i forbindelser med de kemiske behandlinger af tøjet, og situationer såsom ovennævnte brand i februar 2017 [8].

Danwatch og sociologen Robert Bartholomew fremhæver at massebesvimelserne opstår i bestemte kulturelle rammesætninger, men i bund og grund skyldes arbejdsforholdende og tilskriver episoderne som symptomer på et undertrykkende system[9]. Bestseller har i forbindelse med Danwatch rapporten udtalt, at de vil arbejde på at undersøge forholdene på deres fabrikker nærmere, men ikke er interesserede i at skifte leverandører, samt pålægger en stor del af ansvaret på Cambodjansk lovgivning[5]. Andreas Rasche, professor i samfundsansvar fra Copenhagen Business School, udtaler i forbindelse med rapporten at virksomheder såsom Bestseller kan gøre meget for at sikre ordentlige forhold, såsom at indskrive "living wages" i virksomhedernes "code of conduct"[5]. Et globalt højt forbrug af tøj, samt virksomhedernes stræben efter konkurrencedygtighed og global profit, derimod, indskrænker alvorligt incitamenterne for at implementere grundlæggende ændringer i arbejdsvilkårene på fabrikkerne[5].

Nøgletal[redigér | redigér wikikode]

I 2016 havde Bestseller en omsætning på 22,9 mia. kr, og et overskud på ca 2 mia. kr.[10]. Virksomheden beskæftiger mere end 15.000 medarbejdere på verdensplan, hvoraf mere end 4.000 arbejder i Danmark[11].

I 2016 var der ca. 2.700 brand butikker på tværs af 38 markeder over hele verden. Derudover sælges Bestsellers produkter i ca. 15.000 multi-brand butikker og stormagasiner[11].

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bestseller blev etableret i 1975 i Ringkøbing af Troels Holch Povlsen og Merete Bech Povlsen[12]. Siden 1983 har virksomheden haft beliggenhed i Brande, og siden 1987 har hovedkontoret ligget på sin nuværende placering på Fredsskovvej.

Generationsskiftet mellem forældrene og sønnen, Anders, blev påbegyndt i 2000[12] og lige siden 2001, er der sket en glidende magtoverdragelse mellem Troels og Anders Holch Povlsen[3].

Bestseller Fashion Group China[redigér | redigér wikikode]

I Kina opererer Bestseller-navnet som det uafhængige firma Bestseller Fashion Group China. Firmaet blev etableret i 1996 og er ejet 50% af Holch Povlsen-familien og 50% af Dan Friis og Allan Warburg[13]. Bestseller angiver at have 6.800 forretninger i 300 byer[14]. Virksomheden i Kina havde i 2011 48.000 medarbejdere.[15]

I Kina sælger Bestseller brandsene: Only, Jack & Jones, Vero Moda og Selected[16]. Dog er de fleste af produkterne, som sælges på det kinesiske marked, lavet i Kina og tilpasset den smag og de krav som de kinesiske forbrugere har[16].

Eksterne link[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanskStub
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.