Bettina Heltberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bettina Heltberg
Født 28. september 1942 (81 år) Rediger på Wikidata
Mor Grethe Heltberg Rediger på Wikidata
Ægtefælle Svend Auken (1966-1993) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Selvbiograf, journalist, litteraturkritiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bettina Heltberg (født 28. september 1942Frederiksberg) er cand.scient.pol., journalist, forfatter og kritiker på Politiken. Hun var gift med Svend Auken fra 1966 til 1993.

Bettina Heltberg er datter af forfatter Grethe Heltberg og Niels Johannes Heltberg. Han underviste på Metropolitanskolen, hvorfra Bettina blev student i 1960. I 1963 fik hun eksamen fra Privatteatrenes Elevskole. Hun var med i spillefilmen Det støver stadig fra 1962. Hun flyttede til Århus i 1964 og begyndte på statskundskab på Aarhus Universitet, hvor hun hurtigt engagerede sig i studenterpolitik. I 1965 valgtes hun i en alder af 22 som Studenterforeningens ledende senior og vandt over det afgående seniorats kandidat, den radikale Bernhard Baunsgaard.

Hun mødte Svend Auken på Aarhus Universitet, og de blev gift i 1966. I løbet af de første seks år fik parret tre børn. Heltberg blev fra 1968 medarbejder ved Politiken, hvor hun bl.a. skrev tv-anmeldelser. I 1972 blev Bettina Heltberg cand.scient.pol. Efter eksamen blev hun sekretær i Kulturministeriet, og parret flyttede til Gentofte. De flyttede tilbage til Århus i 1974. Hun var fra 1975 til 1977 redaktør af det socialdemokratiske blad Ny Politik. I 1979 blev hun litteraturredaktør ved Politiken, men måtte standse pga. sygdom. Da hun genoptog arbejdet, blev det som kulturjournalist, ligesom hun var medlem af lederkollegiet.

Ægteskabet med Auken gik i stykker i 1993 umiddelbart efter det dramatiske formandsopgør i Socialdemokratiet, der endte med at Poul Nyrup Rasmussen blev formand.

I december 2015 meldte hun sig ud af Socialdemokraterne, i protest mod kursen på integrationsområdet. [1]

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Anerkendelser[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]