Bhumibol Adulyadej

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kong Bhumibol Adulyadejs
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1958

Kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX af Thailand (født 5. december 1927 i Cambridge, Massachusetts) er den niende konge fra Thailands Chakri-dynasti. Han er søn af Mahidol Adulyadej, prins af Songkla og Srinagarindra, og han overtog tronen efter at hans bror kong Ananda Mahidols (Rama VIII) døde i 1946. Kong Bhumibol blev formelt kronet i 1950.

Udover at være født i USA tilbragte den unge Bhumibol store dele af sin opvækst i Lausanne i Schweiz fremt til afslutningen af anden verdenskrig, og han havde på dette tidspunkt indledt studier ved Lausannes Universitet.

Bhumibol Adulyadej er gift med Sirikit (født 1932), og deres ældste søn er tronfølgeren Maha Vajiralongkorn. Derudover har kongeparret en yngre datter, Sirindhorn, med titlen kronprinsesse, men da broderen er ældst, har han førsteret til tronen. Kong Bhumibol Adulyadej er den konge i Thailand, som har siddet længst på tronen, og derudover er han verdens længst regerende, nulevende monark.

I kong Bhumibol Adulyadejs regeringstid har der været ikke mindre end 17 militærkup og 26 forskellige premierministre, og i Thailand, hvor politik til tider har udvist voldsomheder og ført til uroligheder, har kongen udviklet sig til et symbol på stabilitet og kontinuitet. Kong Bhumibol Adulyadej har i thaiernes øjne regeret nærmest pletfrit, og dette har givet ham en unik moralsk tyngde: Når Bhumibol Adulyadej eller Rama IX taler, så lytter folket til det han har at sige. Eftersom kongen har været moderat i sin anvendelse af denne evne til at påvirke landet, har befolkningen en meget stærk respekt for ham, så kongen nærmest anses for at være en slags "reserve-magt" – sam man kan ty' til, når det er ved at gå helt galt.[1]

Denne stille magtposition, som kong Bhumibol er i besiddelse af, er noget som ikke kan arves, men en evne som han har oparbejdet gennem et langt aktivt liv. Der er derfor en stille bekymring i Thailand over arverækkefølgen, da mange har bange anelser om at kronprins Vajiralongkorn ikke evner til at leve op til sin fars udøvelse af kongerollen. Hvorvidt Vajiralongkorn bliver landets næste konge er også et åbent spørgsmål, eftersom arvefølgen i Thailand ikke er endeligt fastsat, men afgøres endeligt af de 19 medlemmene, der sidder i Thailands Kongelige Råd.

Referenser[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]