Bhumibol Adulyadej

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bhumibol Adulyadej
Kong Rama 9.
ภูมิพลอดุลยเดช
Rama 9. i 2010
Konge af Thailand
Kroning 5. maj 1950
Regerede 9. juni 1946 – 13. oktober 2016
Forgænger Ananda Mahidol (Rama 8.)
Premierministre
Efterfølger General Prem Tinsulanonda
(Fungerende monark)
Ægtefælle Sirikit Kitiyakara (g. 19502016)
Børn Prinsesse Ubolratana Rajakanya
Kronprins Maha Vajiralongkorn
Prinsesse Maha Chakri Sirindhorn
Prinsesse Chulabhorn Walailak
Hus Mahidol-huset
Chakri-dynastiet
Far Mahidol Adulyadej, prins af Songkla
Mor Srinagarindra, prinsessemoderen
Født 5. december 1927(1927-12-05)
USA Cambridge, Massachusetts, USA
Død 13. oktober 2016 (88 år)
Thailand Siriraj Hospital, Bangkok, Thailand
Signatur
Religion Theravada-buddhisme
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1958

Kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX af Thailand (thai: ภูมิพลอดุลยเดช; Phumiphon Adunyadet; Lyd lyt +  ?; se fulde titel forneden, født 5. december 1927 i Cambridge, Massachusetts, død 13. oktober 2016 i Bangkok, Thailand) var den niende konge fra Thailands Chakri-dynasti. Han var søn af Mahidol Adulyadej, prins af Songkla og Srinagarindra, og han overtog tronen efter at hans bror kong Ananda Mahidols (Rama VIII) døde i 1946. Kong Bhumibol blev formelt kronet i 1950. Bhumibol Adulyadej regerede siden 9. juni 1946, og han var på tidspunktet for sin død, verdens længst siddende statsoverhoved[1] og den længst regerende monark i thailandske historie i 70 år og 126 dage.[2]

Liv[redigér | redigér wikikode]

Mom Sangwal Mahidol na Ayudhya med sine børn, fra venstre Prins Ananda Mahidol, Prins Bhumibol Adulyadej og Princesse Galyani Vadhana
Kong Bhumibol og dronning Sirikit ved brylluppet, 1950

Bhumibol blev født på Cambridge Hospital (i dag Mount Auburn Hospital) i Cambridge, Massachusetts, i USA den 5. december 1927. Den unge Bhumibol tilbragte store dele af sin opvækst i Lausanne i Schweiz frem til afslutningen af 2. verdenskrig, og han havde på dette tidspunkt indledt studier ved Lausannes Universitet.

Bhumibol Adulyadej var gift med Sirikit (født 1932), og deres ældste søn er tronfølgeren Maha Vajiralongkorn. Derudover har kongeparret en yngre datter, Sirindhorn, med titlen kronprinsesse, men da broderen er ældst, har han førsteret til tronen. Kong Bhumibol Adulyadej var den konge i Thailand, som har siddet længst på tronen, og derudover var han verdens længst regerende, nulevende monark.

I kong Bhumibol Adulyadejs regeringstid har der været ikke mindre end 18 militærkup og 30 forskellige premierministre, og i Thailand, hvor politik til tider har udvist voldsomheder og ført til uroligheder, har kongen udviklet sig til et symbol på stabilitet og kontinuitet. Kong Bhumibol Adulyadej har i thaiernes øjne regeret nærmest pletfrit, og dette har givet ham en unik moralsk tyngde: Når Bhumibol Adulyadej eller Rama IX talte, så lyttede folket til det han havde at sige. Eftersom kongen har været moderat i sin anvendelse af denne evne til at påvirke landet, har befolkningen en meget stærk respekt for ham, så kongen nærmest anses for at være en slags "reserve-magt" – som man kan ty' til, når det er ved at gå helt galt.[3]

Bortset fra de kongelige pligter – og de var enorme – blev der alligevel overskud til andre gøremål.

Musiker[redigér | redigér wikikode]

Kong Bhumibol Adulyadej fandt også tog tid til at komponere musik og jam'e med nogle af verdens jazz legender. »Han er simpelthen den fedeste konge i landet,« erklærede den tids store amerikanske jazz-navn Lionel Hampton om Bhumibols talent som saxofonist. Et af højdepunkterne ved New York-besøget i 1960, var en to-timers jamsession med Benny Goodman. Desuden spillede kongen også klarinet, trompet og klaver, ofte sammen med sine døtre i eget "kongepalads band".

Stort set selvlært, er Bhumibol krediteret for henved 50 kompositioner, blandt andet en tre-akters ballet, der blev forhåndsopført i Wien, og sange der stadig ofte høres i Thailand, herunder "Falling Rain" og "Candlelight Blues." Seks af hans sange blev inkluderet i en 1950'er Broadway musical "Peepshow", hvor en kritiker beskrev sangen "Blue Night", som en sanselig Beguine ("Begin the Beguine" er en populær sang af Cole Porter).[4]

Opfinder[redigér | redigér wikikode]

13-årige Kong Ananda Mahidol og ll-årige lillebror prins Bhumibol Adulyadej ser på modeltog i Bangkok, 1938

Efter at have pillet ved mekanik siden barndommen, og studeret noget videnskab og teknik i Schweiz, fremkom kong Bhumibol med nye opfindelser gennem megen af sin regeringstid, hele 20 patenter og 19 varemærker blev registreret under hans navn, hvoraf nogle opnåede internationale priser. De fleste var relateret til udvikling af landdistrikter, selv om han også har konfigureret et nyt våbenophæng til at montere på helikoptere, og fundet ud af hvordan man kunne forhindre USAs standard M-16 stormgevær under Vietnamkrigen, i at blokkere.

Kongen grublede meget over at forebygge de årlige oversvømmelser i Bangkok, og han kom i tanke om et kæledyr fra sin barndom, en abe der gumlede bananer og gemte maden i sine kinder, så den kunne synke godbiderne senere. Kongens "abe kinder"-initiativ udmøntede sig i reservoirer i periferien af ​​Bangkok, som det frembrusende vand blev omdirigeret til, og senere enten skyllet i havet eller anvendt til kunstvanding.

Hans opfindelser omfattede også biobrændstof fremstillet fra palmeolie, og den billige Chaipattana aerator (Perlator), der ligner et skovlhjul på gamle dampere, og kan indsættes i floder, kanaler og moser til at bekæmpe vandforurening. Disse beluftere kan ses overalt i Thailand, også på det kongelige residens i Bangkok. Et europæisk patent, nummer 1491088 2005, beskriver en teknik til podning af skyer, så de kan fremkalde regn over tørkeramte områder. Metoden er døbt super sandwich, da fly spreder miljøvenlige kemikalier til at danne kolde og varme skyer i forskellige højder.[4]

Kunstner, forfatter og sportsmand[redigér | redigér wikikode]

Kong Bhumibol var 8 år, da han som gave fra sin mor, fik sit første kamera – et Coronet Midget (et lille 16mm bokskamera fra Coronet Camera Co. i Birmingham, England) – og siden sås kongen sjældent uden et kamera, hvormed han blandt andet dokumentere alt hvad han så, i sine vedvarende bestræbelser på at forbedre livet for folk i landdistrikterne.

Kongen skabte flere end 60 skulpturer og oliemalerier, der spænder fra traditionelt realistisk til ekspressionistisk og abstrakt. Nogle er markant moderne. Et af dem kaldte han "nedbrydning" (Subversion). »Det er grådighed, vrede og ondskab – jeg malede det med en strikkepind,« fortalte han om billedet.

Bhumibol har også skrevet flere bøger, herunder en om en elsket omstrejfende hund, han adopterede. Historien om Tong Deng, kongens hund, blev til en animationsfilm i 2015[5].

Som en ivrig sejlsportsmand, indtil helbredet forhindrede ham i de seneste årtier, allierede han sig med en af sine døtre til at vinde en guldmedalje i 1967 i Southeast Asian Peninsular Games. Et år senere, udfordrede han en anden kongelig sømand, Storbritanniens besøgende prins Philip, til en sejlkonkurrence.[4]

Tidslinje[redigér | redigér wikikode]

Kong Bhumibols kroning i 1950
Kong Bhumibol og dronning Sirikit besøger Nakhon Si Thammarat i sydlige Thailand, 1959
Kong Bhumibol taler i USAs kongres, 1960
Kong Bhumibol møder Ruslands præsident Vladimir Putin i Thailand, 2003
Kong Bhumibol møder USA's præsident Barack Obama i Thailand, 2012

Højdepunkter i kong Bhumibol Adulyadej liv og 70 år som regent af Thailand.

 • 1927: Bhumibol bliver født den 5. december i Cambridge, Massachusetts, USA, mens hans far studerer medicin på Harvard University.
 • 1932: En ublodig revolution i Siam, daværende navn for Thailand, afslutter århundreders absolutte enevælde og landet udråbes som republik. Den regerende Kong Prajadhipok, Rama VII, bliver konstitutionel monark.
 • 1933: Efter Bhumibols faders død flytter moderen familien til Schweiz.
 • 1935: Storebror Ananda Mahidol bliver udråbt som kong Rama VIII af Thailand, ni år gammel, efter den barnløse kong Prajadhipok, Rama VII, abdicerer grundet uoverensstemmelser med republikkens ny forfatning (Grundlov), som han nægter at underskrive. Landet skifter navn og flag, fra Siam til Thailand.
 • 1945: Familien flytter tilbage til Thailand.
 • 1946: Bhumibols ældre bror, den endnu ukronede kong Ananda Mahidol, Rama VIII, bliver fundet død af skud i sin seng i kongepaladset, angiveligt efter en vådeskudsulykke. Dødsfaldet er forsat omgærdet af mystik og spekulation, men to af paladsets tjenere bliver efterfølgende dømt og henrettet. Bhumibol Adulyadej udråbes efter storebroderens død som kong Rama IX. Bhumibol vender tilbage til Schweitz for at afslutte sine studier.
 • 1949: Thailand får en ny forfatning, hvor en række af kongehusets tidligere privilegier og magtbeføjelser genindføres.
 • 1950: I Schweiz har Bhumubol mødt datteren af Thailands ambassadør i Frankrig, mom Rajawongse Sirikit (mom er en titel i kongehuset, Sirikit er en fjern slægtning) som han bliver gift med, kort før han bliver kronet som konge. En Broadway Musical anvender hans musik komposition Blue Day.
 • 1951: Det første af parrets fire børn fødes den 5. april, prinsesse Ubolratana Rajakanya.
 • 1952: Kongen påbegynder det første af adskillige projekter til bekæmpelse af fattigdom, sygdom, miljøødelæggelser, og narkotika smugling. Parrets andet barn fødes den 28. juli, kronprins Maha Vajiralongkorn.
 • 1955: Parrets tredje barn fødes 2. april, prinsesse Maha Chakri Sirindhorn, ofte kaldet Phra Thep (Engleprinsesse) og ofte nævnt som nummer to i tronarvefølgen.
 • 1957: Feltmarskal Sarit Thanarat tager magten og beholder den i seks år, mens kongen udvikler sig politisk og opnår prestige. Parrets fjerde og sidste barn fødes 4. juli, prinsesse Chulabhorn Walailak.
 • 1960: Kong Bhumibol og dronning Sirikit kommer på statsbesøg i Danmark.
 • 1962: Kong Frederik IX og dronning Ingrid er på statsbesøg i Thailand.
 • 1967: Kong Bhumibol og dronning Sirikit besøger USA og Canada, som den sidste af mange udlandsrejser. Kongen giver udtryk for støtte til USA i Vietnam-krigen.
 • 1973: Kongen intervenerer for at standse blodbadet under et studenteroprør mod militærets diktatur.
 • 1989: Bhumibol bliver verdens længst regerende, nulevende monark.
 • 1992: Kongen afslutter blodige sammenstød mellem militærtropper og demokrati-demonstranter, benævnt som Sorte Maj Massakre.
 • 1993: En af kong Bhumibols mange idéer, en spildevands perlator (belufter) opnår patent.
 • 2001: Dronning Margrethe og prins Henrik kommer på statsbesøg i Thailand.
 • 2004: Kongen er fortaler for en "blid indfaldsvinkel" da militante muslimer i det sydlige Thailand begynder blodige oprør.
 • 2006: Kong Bhumibol fejrer sit 60-års regentjubilæum i juni med besøg af kongelige fra 25 lande, fra Danmark deltager prins Henrik. Senere samme år, i september, bliver premierminister Thaksin Shinawatra væltet ved et militærkup, som kongen efterfølgende giver sin tilslutning.
 • 2007: Kong Bhumibol indlægges og behandles for en blodprop i oktober måned.
 • 2008: I februar genindføres civilt styre, efter knap to års militærstyre. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kommer på officielt besøg i Thailand. I november måned er der store anti-regerings, pro-monarki protester, der udmunder i blokering af Bangkok's nyåbnede internationale lufthavn, Suwarnabhumi, medfølgende tusinder af strandede turister.
 • 2009: Demonstranter stormer mødet Asian Summit i badebyen Pattaya, og premierminister Abhisit Vejjajiva indkalder militæret for at standse uroligheder i Bangkok. I september bliver kongen indlagt, i første omgang for en lungeinfektion.
 • 2010: Ugelange gadeprotester mod Abhisits regering ender i voldelige sammenstød, hvor mindst 90 mennesker mister livet.
 • 2011: Abhisits politiske parti taber parlamentsvalget i juli til afsatte premierminister Taksin Shinawatras yngre søster, Yingluck Shinawatra, der danner en ny regering. I november måned fortæller en af prinsesserne at kongen lider af stress, angiveligt grundet en oversvømmelses katastrofe i sit land.
 • 2014: Hæren afsætter Yinglucks demokratisk valgte regering i maj måned ved et ublodigt kup. General Prayut Chon-ocha tager magten og bliver efterfølgende udnævnt som premierminister.
 • 2015: Kong Bhumibol viser sig offentligt for at markere det er 65 år siden han blev kronet, han er i rullestol og bliver kørt fra hospitalet til kongepaladset, Grand Palace, i Bangkok.
 • 2016: Bhumibol markerer i juni sit 70-års jubilæum på tronen fra sin hospitalsseng. I august måned stemmer befolkningen "ja" til en ny forfatning, der skal danne grundlag for en kommende civil regering, men samtidig giver militæret udvidede beføjelser, samt ret til at udpege embedsmænd, frem for disse bliver demokratisk valgt. Den 10. oktober proklamerer Det Kongelige Palads, at kongens tilstand er forværret og ustabil. Den 13. oktober lidt før klokken 19, meddeler Kongehuset at kong Bhumibol, omgivet af familien, er sovet stille ind klokken 15:52.

(Kilder: Associated Press, Berlingske Tidende, Danmarks Radio)

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Der er blevet udgivet enkelte kritiske, engelsksprogede bøger om det thailandske kongehus under kong Bhumipols regeringstid, The King Never Smiles (Kongen smiler aldrig) af Paul M. Handley i 2006, og A Kingdom in Crisis (Et kongedømme i krise) af Andrew MacGregor Marshall i 2014. Begge bøger forholder sig blandt andet til tronskiftet i 1946, hvor Bhumipols bror, kong Ananda Mahidols (Rama VIII), omkom i kongepaladset, samt det forestående tronskifte. Begge bøger er forbudt i Thailand, i henhold til landets strenge love om majestætsfornærmelse.

Rigdom[redigér | redigér wikikode]

Kongehuset er en af nationens store jordbesiddere og har desuden investeringer i industri, banker og ejendom. Finanstidsskriftet Forbes har siden 2007 angivet kong Bhumibol Adulyadej som verdens rigeste monark, med en formue på 30 milliarder US-dollar, svarende til henved 200 milliarder kroner. Kongehuset har anfægtet opgørelsen og påpeget, at størstedelen af de angivne værdier ikke tilhører kongen, men kongehuset. Forbes forsvarer opgørelsen med, at kongen er den eneste, der reelt disponerer over midlerne, og derfor fastholdt placeringen som nummer 1 på ranglisten, dog nedjusterede man i 2009 fra de oprindeligt opgjorte 35 mia. til 30 mia. USD[6][7][8].

The Crown Property Bureau (Kronens Ejendoms Bureau), CPB, varetager kongehusets besiddelser og investeringer. Herunder hører ca. 1.300 hektar (3.200 acres) jord i Bangkok, hvor mange af de centrale bygninger ligger på jord lejet fra kongehuset, blandt andre de store Indkøbscentre Siam Paragon og Central World, samt for eksempel Four Seasons Hotel Bangkok. Desuden ejes over 5.000 hektar (13.200 acres) jord udenfor byens centrum og rundt om i landet[9]. CPB forvalter i alt omkring 37.000 lejeaftaler, if. bureauets egen 2007-opgørelse[10].

Herudover forvalter CPB ejerskab af 30,76% af Siam Cement Group Plc. (SCC) til en 2015-kursværdi på 125 milliarder thailandske baht (25 mia. kr.)[11][12], og 21,29% af Siam Commercial Bank Plc (SCB), Thailands ældste og største bank, til en 2015-kursvære på 86 mia. baht (17 mia. kr.)[13][14]. Desuden ejes betydelige interesser i Deves Insurance og Shin Corporation, sidstnævnte er en af landets største telekommunikationsudbydere, AIS (Advanced Info Service), grundlagt af den i 2006 afsatte premierminister, Taksin Shinawatra. Endelig ejes en større andel i den oprindeligt danske, internationalt kendte entreprenørvirksomhed og rådgivende ingeniørfirma, Christiani & Nielsen, der nu er i thailandsk ejerskab[9]. CPBs årlige indtægter blev i 2004 anslået til at være mindst 5 mia. baht (1 mia. kr.), i 2015 udgjorde aktieudbytter alene mere end 5 mia. baht. CPB er fritaget fra beskatning.

Kong Bhumibol Adulyadej var også ejer af the Golden Jubilee Diamond, den største facetslebne diamant i verden, der i 2014 blev anslået til en værdi mellem 4 millioner og 12 millioner USD (25 - 75 mio. kr.)[9].

Sygdom og død[redigér | redigér wikikode]

Den 9. juni 2016 havde kong Bhumipol siddet på tronen i 70 år, som den længst regerende nulevende monark. Kongens skrantende helbred det senere årti medførte dog, at han kun sjældent har vist sig offentligt, skiftevis boende i Hua Hin og perioder med ophold på Siriraj Hospital i Bangkok, hvor hele det seneste år er tilbragt. Den 11. oktober meddelte kongehuset (Royal Household Bureau), at kong Bhumipols tilstand var forværret til ustabil, med sænket blodtryk og hurtigere åndedræt. Den 12. oktober om aftenen samledes den kongelige familie på hospitalet.[15] Først på aftenen, kort før klokken 19 (lokal tid) den 13. oktober blev det meddelt, at kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX af Thailand, var død. Der blev deklareret officiel sorg i et år, og landesorg, fra 14. oktober, 2016, hvor der skal flages på halv stang i 30 dage, og alle fest- og underholdningsaktiviter opfordredes til at holde lukket i en periode[16]. Alle radio og TV-stationer blev afbrudt, herunder udenlandske TV-kanaler, og sendte synkront det nationale budskab om kongens død.

Det Thailandske Turistråd (TAT) bad turister vise respekt, og accepterer at en del aktiviteter vil være lukket eller begrænset under landesorgen, herunder barer og natteliv, men ellers fortsætte ferierejse som planlagt. Aflysninger strækker sig foreløbigt frem til årsskiftet, og inkluderer blandt andet kommende nytårsfestligheder nogle steder[17]. De fleste forretninger standsede alt salg af alkohol i tre dage. Alle støre indkøbscentre og mange forretninger blev landet over dekoreret med sorte og hvide stofbånd i dagene efter kongens død, og almindelige folk klædte sig i sort. Det medførte hurtigt mangel på sort stof, og tilbageværende lagre steg nogle steder i pris, rapporterede nyhedsbureauet Associated Press, der tillige oplyste, at der i Bangkok var opsat gryder med gratis tøjfarve, så folk kunne få farvet deres tøj[18]. Efterfølgende indkøbte Industriministeriet sort tøj direkte fra fabrikker, og solgte det videre til fabriksprisen gennem OTOP (One Tambon, One Product), kommunernes "one stop" service-kontorer, over hele landet[19].

Eftermiddags picnic på Den Kongelige Ceremoniplads, Sanam Luang, med Wat Pra Kaew og Grand Palace i baggrunden

Kong Bhumipols kiste blev dagen efter dødsfaldet flyttet i en storstilet procession fra Siriraj Hospital til Grand Palace, det ældste kongelige palads i Bangkok. Myndighederne anslog at mindst en halv million mennesker stod ved ruten. Den britiske nyhedskanal BBC sagde imidlertid, at "tusinde af thaier var opstillet langs ruten". I forbindelse med de strenge thailandske Lèse majesté-regler (majestætsfornærmelse) bliver alle sociale medier og TV-kanaler, inklusive udenlandske, overvåget, hvilket medførte at BBC fik afbrudt sit signal til Thailand. BBC bekræftede, at man havde fået signalet fra nyhedsudsendelser afbrudt adskillige gange[20]. Der blev også rapporteret om et par episoder, hvor folk havde skrevet noget negativt på Facebook, hvilket medførte nærmest lynching situationer i Patong på Phuket[21], og uden for politistationen i Chaweng på Koh Samui[22][23]. Thailands justitsminister, Paiboon Kumchaya, sagde til pressen, at selvtægt er den bedste måde at beskytte monarkiet, og at thaier boende i udlandet bør gøre det samme med majestætsfornærmere. Militærjuntaen opfordrede dog folk til at bruge den juridiske proces, snarere end vold[24]. Regeringen ansatte et team til at overvåre eventuel kritik af kongehuset på sociale medier, hvilket kan give op til 15-års fængsel. På to dage fandt man flere end 120 kritiske poster på Google og YouTube, der efterfølgende blev fjernet. Regeringen oplyste at de samarbejdede med sociale medier som Google og Facebook, hvilket Google efterfølgende afviste og henviste til deres brugerbetingelser, samt at der ikke var anderledes betingelser for Thailand, der kan skal indsende en retskændelse til Googles vurdering om fjernelse af krænkende indhold[25][26].

Det Kongelige Krematorium (Phra Merumas) på Sanam Luang, set fra vest. Bygningen blev brugt til kremering af HKH prinsesse Galyani Vadhana, King Rama IXs søster, den 15. November, 2008

Kremerings ceremoni[redigér | redigér wikikode]

I følge traditionen skal kongens båre (kiste) stå i Grand Palace i 100 dage. Grand Palace, et kompleks af bygninger i hjertet af Bangkok, er officiel residens for Siams konger siden 1872 og indtil 1925, hvor Dusit Palace blev residens, mens Grand Palace anvendes til ceremonielle og officielle formål. Det er beliggende i forbindelse Templet med Den Hellige Jade-Buddha (Temple of the Emerald Buddha, Wat Pra Kaew). Foran paladset er en cirka 120.000 kvadratmeter stor åben plads, Sanam Luang, der siden kong Rama I har været anvendt til kongelige ceremonier og kremering (ligbrænding). Pladsen bruges tillige siden Rama IV til Den Kongelige Pløjningsceremoni (Royal Ploughing Ceremony), hvor indledningsen til risdyrkningssæsonen markeres, en ceremoni der foretages i flere asiatiske lande. I det daglige bruges pladsen til rekreative formål.

Sidste kremeringer fandt sted i 2012, for kong Rama VIs eneste datter, HKH princesse Bejaratana Rajasuda, og i 2008 for kong Bhumibols søster, HKH princesse Galyani Vadhana. Til formålet bygges et krematorium i træ – de senere år dog et stålskelet med træ udvendigt – og det er planen at kong Bhumibols krematorium skal være større end tidligere. Bygningens centerspir symboliserer Sumeru-bjerget i buddhistisk mytologi. Den kongelige båre flyttes fra Grand Palace på stor vogn, trukket af hundredvis af mænd, til det specialbyggede kremeatorium, eller Pra Merumas. Historisk tager ceremonien 14 dage og 14 nætter, hvor de sidste tre dage er til selve kremeringen, der i gammel tid foregik med en træ og derfor tog lang tid, en moderne kremering varer få timer. Krematoriet bliver kun benyttet til dette ene formål, hvorefter det adskilles, og det kostbare træ gives til andre tempelbygninger[27]. Kronprins Maha Vajiralongkorn har bedt prinsesse Maha Chakri Sirindhorn varetage opgaven[28].

Tronskifte[redigér | redigér wikikode]

Den stille magtposition, som kong Bhumibol var i besiddelse af, er noget der ikke kan arves, men en evne han havde oparbejdet gennem et langt aktivt liv. Der har derfor været stiltigende bekymring i Thailand over arverækkefølgen, da mange har bange anelser om kronprins Vajiralongkorn evner, at leve op til sin fars udøvelse af kongerollen. Der har længere tid været spekuleret i, hvorvidt Vajiralongkorn kunne blive landets næste konge, og det ansås også som et åbent spørgsmål, eftersom arvefølgen i Thailand ikke er endeligt fastsat, men afgøres af de 19 medlemmer, der sidder i Thailands Kongelige Råd. Det er mest i udenlandske medier spekulation kommer til orde, på grund af Thailands strenge lèse majesté (majestætfornærmelse) lov. Der har været forlydender om at prinsesse Maha Chakri Sirindhorn også havde fået titel af kronprinsesse, og derfor kunne være en mulig efterfølger, da hun blev indsat som nummer to i arvefølgen efter kronprinsen, den 5 december 1977 med titlen "Siam Boromrajakumari" (eng. Princess Royal of Siam, da. Kongelig prinsesse af Siam), hvor kvindelig arvefølge blev muliggjort. Førstfødte barn, prinsesse Ubolratana Rajakanya blev (efterfølgende) borgerligt gift med amerikaneren Peter Ladd Jensen og er derfor ikke arvtager til tronen. Nogle udenlandske medier har oversat thai-titlen til kronprinsesse (Crown Princess), mens andre anser det som en fejloversættelse af thai-titlen, der fortsat kun er prinsesse[29]. De tidligere udenlandske, uofficielle forlydender om, at den folkeligt populære prinsesse Maha Chakri Sirindhorn kunne være en mulig kandidat til at overtage tronen, blev nedtonet efter militærkuppet i 2014[30]. Premierminister Prayut Chan-ocha, der er leder af militær-regeringen efter 2014 statskuppet, er i flere udenlandske medier blevet citeret for, at formålet med kuppet blandt andet var, at sikre et fredeligt tronskifte.[31]

Umiddelbart efter kong Bhumibols død var offentliggjort kort før klokken 19 lokal tid, den 13. oktober, 2016, meddelte premierminister, Prayout Chan-ocha klokken 19:13 (lokal tid), at Thailands næste konge bliver kronprins Maha Vajiralongkorn, Kong Rama X, som udnævnt af kong Bhumipol den 28. december 1972.[32] Prayuth Chan-ocha udråbte den ny konge efter "Le roi est mort, vive le roi"-tradionen med: »Kære alle thaifolk, hans majestæt kong Bhumibol Adulyadej, den niende i hans dynasti, er død. Længe leve hans majestæt, den ny regerende konge.«[33] Tre timer senere oplyste nyhedsbureauet AP, at kronprinsen bad om udsættelse af tronskiftet, så han kan sørge i fred sammen med resten af nationen.

I princippet har Thailand ingen regent efter kongens død, og statsrådetformanden, den 96-årige generel Prem Tinsulanonda, har derfor overtaget den royale lederrolle som Regent pro tempore indtil en konge bliver udnævnt. General Prem Tinsulanonda har været en magtfuld ledende skikkelse i thailandsk politik siden 1980, som premierminister indtil 1988, og udnævnt som formand for Nationalforsamlingen siden 1998[34]. Paragraf 2 i den foreløbige forfatning henviser til tronskifte reglerne i 2007-forfatningen, der ellers blev skrottet ved militærkuppet i 2014. Artikel 23 her siger, at "I det tilfælde, hvor tronen bliver ledig og kongen allerede har udnævnt sin tronfølger under Paladsets Arveret, BE 2467, skal Ministerrådet underrette formanden for Nationalforsamlingen. Formanden skal derefter indkalde Nationalforsamlingen for bekræftelse og indbyde en sådan arving til at bestige tronen og proklamere vedkommende som Regent". Nationalforsamlingen havde et kort møde torsdag aften, efter kongens død, hvor man i stilhed ærede kongen, men ellers ikke kom med nogen udtalelser[35]. General Prem har meddelt, at han har haft en audiens med kronprinsen i den kongelige residens, Dusit Palace, hvor kronprinsen bekræfter at han vil varetage sine kongelige forpligtelser i forbindelse med den forestående begravelsesceremoni. Samtidig afviste kronprinsen at bestige tronen som Rama X på nuværende tidspunkt, men vente indtil han finder det rette tidspunkt. Premierminister Prayut Chan-ocha sagde, at en kroning vil kunne finde sted efter begravelsen. En thailandsk kongelig begravelse (kremering) kan tage ganske lang tid, op til et år, de første 100 dage vil kongens båre (kiste) stå i Grand Palace i Bangkok[36].

Titler og navn[redigér | redigér wikikode]

Kongens royale monogram og personlig flag.
Overalt i Thailand prydes byerne med store portrætter af kongen
 • 5. december 1927 – september 1929: Hans Højhed Prins Bhumibol Adulyadej
 • September 1929 – 10. juli 1935: Hans Kongelige Højhed Prins Bhumibol Adulyadej
 • 10. juli 1935 – 9. juni 1946: Hans Kongelige Højhed Prins Bhumibol Adulyadej, prinsebroderen
 • 9. juni 1946 – 13. oktober 2016: Hans Majestæt Kongen

Kong Bhumibol Adulyadejs fulde thailandske titel var "Phra Bat Somdet Phra Paraminthra Maha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatthabophit" (thai: พระบาทสมเด็จพระปรมินทรมหาภูมิพลอดุลยเดช มหิตลาธิเบศรรามาธิบดี จักรีนฤบดินทร สยามินทราธิราช บรมนาถบพิตร; Lyd lyt +  ?), som blev brugt i juridiske dokumenter, og i i generelle dokumenter blev titlen forkortet til "Phra Bat Somdet Phra Paraminthra Maha Bhumibol Adulyadej Sayamminthrathirat Borommanatthabophi" eller blot "Phra Bat Somdet Phra Paraminthra Maha Bhumibol Adulyadej".

Den direkte oversættelse af titlen var:[37]

 • Phra — et 3. person personligt pronomen, som referer til personen med en meget højere status end taleren, og betyder "fremragende" generalt. Ordet stammer fra sanskrit vara ("fremragende").
 • Bat — "fod", fra sanskrit pāda.
 • Somdet — "hersker", fra khmer samdech ("excellence").
 • Paraminthra — "den store", fra sanskrit parama ("stor") + indra ("leder").
 • Maha — "stor", fra sanskrit maha.
 • Bhumibol — "landets styrke", fra sanskrit bhūmi ("land") + bala ("styrke").
 • Adulyadej — "uforlignelige magt", fra sanskrit atulya ("uforlignelig") + teja ("magt").
 • Mahitalathibet — "søn af Mahidol".
 • Ramathibodi — "Rama, avataren af guden Vishnu for at blive den store hersker", fra sanskrit rāma + adhi ("stor") + patī ("præsident").
 • Chakkrinaruebodin — "Leder af folket, der er fra Huset Chakri", fra sanskrit cakrī + naṛ ("mænd") + patī ("præsident").
 • Sayamminthrathirat — "den store konge af Siam", fra sanskrit Siam (tidligere navn for Thailand) + indra ("leder") + adhi ("stor") + rāja ("kong").
 • Borommanatthabophit — "the Royalty who is the Great Shelter", from Sanskrit parama ("great") + nātha ("the one who others can depend on" or "Power/Right") + pavitra ("royalty").

Børn[redigér | redigér wikikode]

Navn Fødsel Ægteskab
Dato | Ægtefælle
Deres børn Deres børnebørn
Prinsesse Ubolratana Rajakanya 5. april 1951 29. juli 1981
Skilt 1998
Peter Ladd Jensen Ploypailin Jensen Maximus Wheeler
Leonardo Wheeler
Poom Jensen
Sirikitiya Jensen
Kronprins Maha Vajiralongkorn 28. juli 1952 3. januar 1977
Skilt 12. august 1991
Soamsawali Kitiyakara Prinsesse Bajrakitiyabha
1994
Skilt 1996
Yuvadhida Polpraserth Prins Juthavachara Mahidol
Prins Vacharaesorn Mahidol
Prins Chakriwat Mahidol
Prins Vatchrawee Mahidol
Prinsesse Sirivannavari Nariratana
10. februar 2001
Skilt 11. december 2014
Srirasmi Suwadee Prins Dipangkorn Rasmijoti
Prinsesse Maha Chakri Sirindhorn 2. april 1955 Aldrig gift
Prinsesse Chulabhorn Walailak 4. juli 1957 1982
Skilt 1996
Virayudh Tishyasarin Prinsesse Siribhachudhabhorn
Prinsesse Adityadhornkitikhun

Anetavle[redigér | redigér wikikode]

Værker[redigér | redigér wikikode]

 • HM King Bhumibol Adulyadej of Thailand. The Story of Tongdaeng. Amarin Book, Bangkok. 2004. ISBN 974-272-917-4
 • HM King Bhumibol Adulyadej of Thailand. The Story of Mahajanaka: Cartoon Edition. Amarin Book, Bangkok. 1999. ISBN 974-272-074-6
 • HM King Bhumibol Adulyadej of Thailand. The Story of Mahajanaka. Amarin Book, Bangkok. 1997. ISBN 974-8364-71-2
 • HM King Bhumibol Adulyadej of Thailand, Chaturong Pramkaew (Ed.). My Country Thailand...land of Everlasting Smile. Amarin Book, Bangkok. 1995. ISBN 974-8363-53-8
 • HM King Bhumibol Adulyadej of Thailand. His Majesty the King's Photographs in the Development of the Country. Photographic Society of Thailand & Thai E, Bangkok. 1992. ISBN 974-88805-0-8
 • HM King Bhumibol Adulyadej of Thailand. Paintings by his Majesty the King: Special exhibition for the Rattanakosin Bicentennial Celebration at the National Gallery, Chao Fa Road, Bangkok, 1 April – 30 June 1982. National Gallery, Bangkok. 1982. ASIN B0007CCDMO

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Reuters (13 October 2016). Thailand’s King Bhumibol Adulyadej, world's longest-reigning monarch, dies. Hentet 14 October 2016. 
 2. ^ "A Royal Occasion speeches". Journal (Worldhop). 1996. Arkiveret fra originalen 12 May 2006. Hentet 5 July 2006.  Arkiveret 12 May 2006.
 3. ^ Why Thailand's monarch is so revered – BBC-News 5. december 2007
 4. ^ a b c Thailand's late king also artist, jazz musician, inventor (Associated Press 17-10-2016)
 5. ^ The story of Tong Daeng: Animation on Thai king’s dog an instant hit (Malay Mail Online, 15-12-2015, hentet 19-10-2016)
 6. ^ The World's Richest Royals (Forbes, 07-07-2010, hentet 19-10-2016)
 7. ^ List of the richest royals (Wikipedia, baseret på Forbes' opgørelser)
 8. ^ Nekrolog: Tomrum på tronen i Thailand (DR-nyheder, 13-10-2016)
 9. ^ a b c The business of royalty: The five richest monarchs in the world (The Australian Business Review, 25-04-2014, hentet 20-10-2016)
 10. ^ The Crown Property Bureau, History (thai, arkiveret september 2007, hentet 20-10-2016)
 11. ^ SCC major shareholders (SET)
 12. ^ SCC financial statement (SET)
 13. ^ SCB major shareholders (SET)
 14. ^ SCB financial statement (SET)
 15. ^ Konge alvorligt syg og kæmper for sit liv: Royal familie ankommet til hospitalet (BT 12-10-2016)
 16. ^ Flags lowered at half-mast for 30 days as nation mourns (Thai BPS 13-10-2016)
 17. ^ TAT advice on the Royal Religious Rites and status of attractions and events during the Mourning Period (hentet 16-10-2016)
 18. ^ Mourning Thais dye clothes as prices for black apparel surge (AP, Abc News 17-10-2016)
 19. ^ Ministry sells black clothes at factory prices to public (Thai PBS, 22-10-2016)
 20. ^ GOVT DEPLORES FOREIGN MEDIA COVERAGE, BBC COVERAGE BLOCKED (Khaosod English 16-10-2016)
 21. ^ Thai Police Disperse Mob Stirred by Alleged King Insult (AP, Abc News, 15-10-2016)
 22. ^ คลื่นมหาชนอโหสิฯ'สาวชุมพร' โพสต์จาบจ้วง-ยอมกราบขอขมา (Daily News 17-10-2016) (Angry crowd storms Samui police station - demand alleged Lese Majeste woman begs for forgiveness)
 23. ^ Grief After Thai King's Death Spills Into Anger (AP, New York Times, 174-10-2016)
 24. ^ Justice Minister supports vigilantism against lèse-majesté (Prachatai English, 18-10-2016)
 25. ^ Government seeks help from YouTube and Google to stop criticism of the Monarchy (Thai PBS, 22-10-2016)
 26. ^ Google denies monitoring posts by Thais (The Nation, 22-10-2016)
 27. ^ Siam's Royal cremations (hentet 18-10-2016)
 28. ^ Royal crematorium planned (The Nation 18-10-2016)
 29. ^ Biography of Her Royal Highness Princess Maha Chakri Sirindhorn (1999, hentet 15-10-2016)
 30. ^ Thai King's Health 'Not Stable,' Palace Says, Reigniting Succession Fears (10-10-2016)
 31. ^ Alkoholforbud og farvede bluser: Det betyder den thailandske konges død (Ekstra Bladet 13-10-2016)
 32. ^ Heir to the Throne to succeed His Majesty: Prayut (The Nation 13-10-2016)
 33. ^ CROWN PRINCE VAJIRALONGKORN PROCLAIMED KING RAMA X (Kaosod English 13-10-2006)
 34. ^ Wissanu explains royal succession process (Bangkok Post 15-10-2016)
 35. ^ No official announcement on Regent pro tempore (The Nation 15-10-2016)
 36. ^ CROWN PRINCE VAJIRALONGKORN MEETS WITH REGENT, WILL TAKE THRONE (Khaosod English, 16-10-2016)
 37. ^ Biography of His Majesty King Bhumibol Adulyadej. Kanchanapisek Network. Hentet 17 October 2015. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Bhumibol Adulyadej (Rama 9.)
Født: 5. december 1927 Død: 10. oktober 2016
Kongelige og fyrstelige titler
Foregående:
Ananda Mahidol
(Rama 8.)
Konge af Thailand
1946–2016
Efterfølgende:
Maha Vajiralongkorn
(Udpeget)