Bibelsk arkæologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hulerne ved Qumran, hvor nogle af de vigtigste fund i bibelsk arkæologi blev gjort. Dødehavsrullerne blev fundet her.

Bibelsk arkæologi er arkæologisk gren som refererer til den hebraiske bibel og Det Nye Testamente, og specifikt behandler et geografisk afgrænset område i Mellemøsten, fra Egypten i vest til Irak i øst. Som videnskab havde bibelsk arkæologi sin blomstringstid i første halvdel af det 20'ende århundrede, med William F. Albright som ledende figur. Han havde stor indflydelse på studiet af Bibelen, og på evangelikal teologi, og slog fast at arkæologien kunne bidrage til fortåelsen af Det Gamle Testamente og underbygge historiciteten af dele af den biebelske beretning omkring patriakerne, udvandringen og besættelsen af Kana'an.

Siden har synet på den bibelske arkæologi ændret sig til nærmere at være en antropologisk disciplin i modsætning til en tidligere historisk orienteret forskning. Det har dog ikke forhindret at der stadig foregår udgravninger i regionen som influeres af Albrights paradigme, og som især finansieret af amerikanske menigheder.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Før 1914[redigér | rediger kildetekst]

Den såkaldte bibelske arkæologi tog form efter en udgivelse af den amerikanske professor, Edward Robinsons (1794-1863) rejsebeskrivelser fra Palæstina, som indholdt hans forskning fra Mellemøsten i tre bind.

Senere kom Charles Warren med en ekspedition til Palæstina, og udmærkede sig ved sit arbejde omkring tempelbjerget i Jerusalem, hvor han fandt fundamentet af Herodes' tempel. Han fandt israelittiske inskriptioner på krukker og vandskakter i Davidsbyen.

1914-1945[redigér | rediger kildetekst]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

1945-1967[redigér | rediger kildetekst]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Efter 1967[redigér | rediger kildetekst]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Bibelsk bekræftede fund[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Leen and Kathleen Ritmeyer, Secrets of Jerusalem's Temple Mount,Biblical Archaeology Society, Washington D.C., 2006.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]