Bill Haley

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bill Haley
Information
Født William John Clifton Haley Rediger på Wikidata
6. juli 1925 Rediger på Wikidata
Highland Park, Michigan, USA Rediger på Wikidata
Død 9. februar 1981 (55 år) Rediger på Wikidata
Harlingen, Texas, USA Rediger på Wikidata
Dødsmåde Naturlige årsager Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjerteanfald Rediger på Wikidata
Statsborger USA Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Genre Rock, country Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Dirigent, sanger, jodler, radiovært, skuespiller, komponist, pladeartist, sangskriver, bandleader, guitarist Rediger på Wikidata
Medlem af Bill Haley & His Comets, Bill Haley and The Saddlemen, Bill Haley & Four Aces Of Western Swing Rediger på Wikidata
Pladeselskab Decca Records Rediger på Wikidata
Instrumenter
Vokal, guitar Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Bill Haleys hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Bill Haley (6. juli 1925 i Highland Park, Michigan9. februar 1981 i Harlingen, Texas) var en amerikansk rock and roll-musiker og -sanger.

Bill Haley & His Comets indspillede den 12. april 1954 en milepæl i rock'n'roll-musikken med sangen "Rock Around the Clock". Sangen havde i første omgang ikke større succes. I juli 1954 fik gruppen et top ti-hit med deres coverversion af Big Joe Turners "Shake, Rattle and Roll", der endte med at sælge seks millioner eksemplarer. Herefter blev "Rock Around the Clock" i 1955 brugt i filmen Blackboard Jungle med Glenn Ford i hovedrollen, hvilket fik sangen til at stryge til tops på Billboards hitliste, hvor den lå i otte uger.

Haley fortsatte med at have hits i 1950'erne, fx "See You Later, Alligator". Han havde hovedrollen i de to første rock'n'roll-film, Rock Around the Clock og Don't Knock the Rock. Herefter blev han i USA overhalet i popularitet af den yngre og mere sexede Elvis Presley, men var i 1960'erne fortsat populær i Europa, Latinamerika og Mexico.

I 1974 fortalte Haley i et radiointerview med BBC, at han var alkoholiker. Han kæmpede med misbruget i 1970'erne, men han og gruppens koncerter var stadig populære efter en fornyet interesse for musikstilen i slutningen af 1960'erne.

Haley sidste optrædener var koncerter i Sydafrika i maj og juni 1980. Før turneen i Sydafrika havde Haley fået konstateret en hjernesvulst og en planlagt efterårsturne i Tyskland måtte aflyses. Haley døde tidligt om morgenen den 9. februar 1981.

Haleys oprindelige Comets-gruppe fra årene 1954-1955 tager stadig på verdensturneer, på trods af at de alle er 70-80 år gamle.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]