Billedanalyse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDette emnes notabilitet er betvivlet
– da en skribent har vurderet at artiklens emne er for snævert til at have encyklopædisk relevans. En begrundelse for denne vurdering kan muligvis findes på artiklens diskussionsside eller i artikelhistorikken.  
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Icon apps query.svgHvad handler artiklen om?
Denne artikels indledning bør kort forklare, hvad artiklen handler om, jf. stilmanualen. Husk at skrive det indlysende.

Kunst bevæger os. Uanset om det får os til at føle glæde, sorg eller afsky, har kunst magten til at påvirke os og udtrykke idéer, der går på tværs af rationel tænkning og sprog. Kunst kommunikerer med disse følelser – ikke blot gennem en kunstners inspiration, men også gennem meget tydelige, genkendelige visuelle virkemidler. At skrive en analyse af et billede kræver en grundlæggende forståelse af virkemidler og fortolkning af disse. At analysere

Trin 1: Bemærk hvordan billedet får dig til at føle. Du bør gøre dette før du foretager nogen intellektuel analyse af billedet. Øjeblikkelig, uforberedt og ubevogtet observation vil ofte fortælle dig mere om det indhold, som maleriet eller fotoet skal udtrykke end en grundig analyse.
Trin 2: Sæt alder på billedet. Vær opmærksom på den periode, hvor den stammer fra, hvilke stilarter som dominerede denne æra, hvilke teknikker kunstnere anvendte, og hvad historien er bag. Overvej de aktuelle begivenheder som foregik forud for skabelsen af billedet, hvilke sociale, kulturelle elementer eller ændringer, som kan have påvirket dens indhold.
Trin 3: Se dimensionerne af billedet. Et stort billede kommunikerer meget anderledes end en lille et. Forklar grundene til billedet kommunikerer godt eller dårligt på grund af dets størrelse.
Trin 4: Kig efter sammensætningen af billedet. Sammensætning refererer til den måde elementerne er orienteret i forhold til hinanden. Observer om objekterne synes overfyldt eller sparsomme, symmetriske eller asymmetriske. Overvej hvorfor objekterne i billedet har deres specifikke placering.
Trin 5: Vær opmærksom på, hvordan billedet er beskåret. Beskæring refererer til billeder, der vises kun delvist i billedet, som om nogen "skåret" dem ud af billedet. Se efter om beskæringen er med til at afgøre, hvor fokus skal rettes hen.
Trin 6: Se på lyset i billedet. Vær opmærksom på de synlige og skjulte objekter, og hvor lysets fokus er rettet i mod. Tænk på den rolle, lys og mørke spiller i at kommunikere følelser eller tanker i billedet.
Trin 7: Kig efter farve. Observere den måde billedet anvender farve eller mangel på samme. Analyser desuden hvilken effekt de forskellige farver har, og hvordan den kommunikerer med modtageren.
Trin 8: Kig efter former i billedet. Måske har billedet klart definerede linjer og grænser, der repræsenterer en genstand, eller måske har nogen opbygningen (kompositionen) gemte former, som kan kommunikere meget forskelligt med tanker og følelser.
trin 9: Vær opmærksom på din følelse i maven efter en grundig analyse. Aflæs om dit førstehåndsindtryk af maleriet blev bekræftet eller afkræftet. Få et overblik over hvordan de forskellige elementer bidrog til din analyse.