Biltong

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Biltong lavet af kudu (antilope).
Biltong til salg i butik.

Biltong er navnet på en form for tørret kød, der oprindeligt stammer fra det sydlige Afrika. Det fremstilles ved at kød skæres i tynde skiver, krydres og tørres. Derved konserveres kødet, hvilket tidligere var en nødvendighed, da muligheden for at fryse kødet ikke eksisterede. Der findes talrige andre eksempler rundt om i verden på, at man har brugt tørring for at undgå fordærvet kød.

Biltong er stadig en populær snack i Sydafrika, hvor det sælges i de fleste supermarkeder og i specialbutikker. Biltong har dog også fundet vej til mange andre dele af verden, omend det ikke er lige så udbredt som det amerikanske jerky.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Det oprindelige folk, Khoisan-folket, i det sydlige Afrika lavede allerede tørret kød af det lokale vildt, før europæerne ankom. Men det var nybyggerne, boere, og deres slaver fra Østen, som videreudviklede teknikken ved at behandle kødet med eddike, salt, sukker, koriander og andre krydderier inden lufttørringen.[1] Det langtidsholdbare biltong var ideelt som proviant til de skibe, der lagde vejen forbi Kapkolonien på rejsen mellem Europa og Østen. Biltong blev også brugt som proviant af de misfornøjede boere, som i 1830– og 1840'erne forlod Kapkolonien på deres Great Trek mod nordøst længere ind i landet.[2]

Selve navnet biltong kommer af de afrikaanse (hollandske) ord 'bil' (rumpe) og 'tong' (tunge).[3]

Ingredienser[redigér | redigér wikikode]

Biltong kan fremstilles af mange forskellige typer kød og udskæringer. Der bruges dog oftest oksekød, da det er billigere end vildt. Traditionel biltong laves også af vildt hjemmehørende i Sydafrika såsom impala, kudu, springbuk og struds. De mest almindelige krydderier er peber, koriander og nellike.

Forskellen på biltong og jerky[redigér | redigér wikikode]

  • I modsætning til jerky, der fremstilles ved lav varme i en dehydrator eller i et røgeri, tørres biltong traditionelt kun ved lufttørring.
  • Jerky er typisk marineret eller røget. Biltong krydres kun.
  • Biltong laves og sælges ofte i større stykker end jerky.

Referencer[redigér | redigér wikikode]