Bioetik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Bioetik er de videnskabelige teorier over de etiske problemstillinger, som de videnskabelige biologiske discipliner og de medicinske videnskaber rejser.

Bioetikken behandler etiske spørgsmål, der kommer i forbindelse med "livsvidenskaberne" (især biologien og medicinen – biologi af græsk: "Bios – liv"; logi – af logos – ord, læren om eller rettere; ordene om). Men bioetikken har vidtrækende konsekvenser for bioteknologierne, politologiske studier, jura, filosofi og teologi. Som et hvert andet videnskabligt felt, er der forskellige modsatrettede opfattelser af bioetikken – af dens område, af dens betydning og af dens grundlag som videnskab – og ikke mindst dens videnskabelige grundlag.

Bioetikken behandler for eksempel så forskellige problemstillinger som fostrets juridiske rettigheder, menneskets liv, dets sundhed og dyrenes og planternes liv – og rettigheder. Sag med andre ord behandler bioetikken problemstillinger vedrørende liv og levende væsner.

I Danmark er en de mest fremtrædende forskere inden for bioetikken Jacob Rendtorff, der blandt andre ting har behandlet problemstillinger vedrørende fostrets rettigheder, miljøpolitikker og indsnævringen af det medicinske normalitetsbegreb, der er fundet sted som følge af udviklingen inden for medicinen, hvilket i Danmark skal ses i forhold til den store produktion af psykofarmaka, som har været en af de vigtigste nye områder for dansk eksport og udviklingen af et veludviklet hjemligt marked. Rendtorff arbejder primært ud fra et fænomenologisk udgangspunkt, med udgangspunkt i de de europæiske menneskerettigheders grundlæggende princip om den enkeltes ret til sin værdighed og integritet, udfoldet til behandling af naturens og biotopernes sårbarhed over for menneskelig påvirkning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]