Blæksprutten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Blæksprutten var en dansk humoristisk og satirisk årbog, der blev udgivet i tiden op til jul i årene 1880-2014. Den udkom på Ernst Bojesens Forlag fra 1880/81, til 1889 under navnet Oldfux, og fra 1904Gyldendal. Hæftet beskrev de mange store og små begivenheder – politiske og personlige – der var sket i året. Hæftet var i mange år en pendant eller konkurrent til Svikmøllen.

Bidrag fra forfatterne Axel Henriques og Anton Melbye og tegnerne Alfred Schmidt, Carsten Ravn og Axel Thiess prægede Blækspruttens første fire årtier. Siden blev indholdet langsomt ændret fra at være farvet af en københavnsk synsvinkel til at have et bredere udsyn. Hæftets fornyere fra ca. 1920 var tegnerne Herluf Jensenius, Storm P. og Hans Bendix samt forfatterne Viggo Barfoed og fra 1931 Povl Arthur Sabroe. Et nyt hold tegnere tog fat i 1944 med Bo Bojesen i spidsen, Erik Werner og fra 1967 Poul Holck. Senere kom forfattere som Jens Louis Petersen og fra 1984 Michael Blædel til.

Blæksprutten udkom for sidste gang julen 2014.

Se også[redigér | redigér wikikode]