Blade Runner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler filmen Blade Runner. For handicapatleten af samme navn se Oscar Pistorius.
Blade Runner
Originaltitel Blade Runner
Genre Science fiction
Instrueret af Ridley Scott
Produceret af Michael Deeley, Bud Yorkin, Jerry Perenchio og Ivor Powell
Manuskript af Philip K. Dick (novel)
Hampton Fancher
David Peoples
Baseret på Drømmer androider om elektriske får?, 1968 (Philip K. Dick)
Medvirkende Harrison Ford
Rutger Hauer
Sean Young
Edward James Olmos
Daryl Hannah
Musik af Vangelis
Fotografering Jordan Cronenweth
Distributør Warner Brothers
Udgivelsesdato 25. juni 1982
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år [1]
Længde 117 minutter
Land USA
Sprog Engelsk
Budget US$ 28 millioner
Fortsættes i Blade Runner 2049
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase

Blade Runner er en amerikansk science fiction-film fra 1982, instrueret af Ridley Scott og manuskriptet er løseligt baseret på Philip K. Dicks roman Drømmer androider om elektriske får?. Blandt skuespillerne er Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos og Daryl Hannah. Musikken er komponeret af filmkomponisten Vangelis.

Filmen betragtes af mange som en af verdens bedste "cyberpunk"-science fiction-film og er en de største kultklassikere gennem tiderne.

Den er sat i en dystopisk fremtidsversion af Los Angeles i november 2019. Byen (og tilsyneladende resten af Jorden) er plaget af forurening, overbefolkning og industrialisering, hvorfor mange har forladt planeten til fordel for rumkolonier. Kæmpekoncernen Tyrell har udviklet menneskelignende væsener (i filmen kaldt replicants eller skin-jobs) til at udføre risikabelt arbejde for menneskene. Imidlertid har en gruppe af disse gjort oprør og er flygtet til Jorden. Agenten Rick Deckard (Harrison Ford), der som Blade Runner er ansat til at pensionere (dræbe) replikanter, får som opgave at finde og standse dem.

Er Deckard en replikant eller ej?[redigér | redigér wikikode]

Det store ubesvarede spørgsmål i filmen er om Deckard selv er en replikant eller ej. Replikanterne har periodisk røde pupiller i filmen og Rachael (Sean Young) ses med røde pupiller efter at det er blevet afsløret at hun er en Nexus-6 replikant. I en senere scene vises Deckard også med røde pupiller. Ekstramaterialet på Blade Runner (5-Disc Complete Collector's Edition) er modstridende hvorvidt røde pupiller er det afgørende bevis. Instruktør Ridley Scott har afsløret at Rick Deckard ER en replikant.[2]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikiquote har citater relateret til:


Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film